محدودیت ها در مدیریت ریسک های سازمانی

محدودیت ها در مدیریت ریسک های سازمانی

در حالی که مدیریت ریسک می‌تواند عملی بسیار سودمند برای سازمان‌ها باشد، اما باید محدودیت‌های آن را نیز در نظر گرفت. بسیاری از تکنیک‌های تجزیه و تحلیل ریسک – مانند ایجاد یک مدل یا شبیه‌سازی – نیاز به جمع‌آوری مقادیر زیادی داده دارد. این جمع آوری گسترده اطلاعات می‌تواند گران باشد و همیشه لزوما قابل اطمینان نیست.

علاوه بر این، اگر از شاخص‌های ساده برای انعکاس واقعیت‌های بسیار پیچیده‌تر وضعیت استفاده شود، استفاده از داده‌ها در فرایندهای تصمیم‌گیری ممکن است نتایج ضعیفی داشته باشد. به همین ترتیب، اتخاذ تصمیمی در کل پروژه که برای یک جنبه کوچک در نظر گرفته شده بود، می‌تواند منجر به نتایج غیرمنتظره شود.

محدودیت های مدیریت ریسک 

یکی از محدودیت های اصلی کمبود تخصص و زمان تجزیه و تحلیل است. برنامه‌های نرم افزاری رایانه‌ای برای شبیه‌سازی رویدادهایی که ممکن است تأثیر منفی روی شرکت داشته باشند، ایجاد شده است. این برنامه‌های پیچیده گرچه مقرون به صرفه هستند، برای درک دقیق نتایج تولید شده، به پرسنلی آموزش دیده با مهارت و دانش جامع نیاز دارند. تجزیه و تحلیل داده‌های گذشته برای شناسایی خطرات نیز به پرسنلی بسیار آموزش دیده نیاز دارد. این افراد ممکن است همیشه به پروژه اختصاص داده نشوند. حتی در صورت وجود، غالباً زمان کافی برای جمع آوری تمام یافته‌های آن‌ها وجود ندارد، در نتیجه منجر به درگیری می‌شود.

شرکت مشاوره مدیریت و فناوری غزال، در زمینه مدیریت ریسک و تحلیل آن و روش های پیشنهاد مدیریت بحران، خدمات و راه کارهای مناسبی را به شرکت ها و سازمان های متوسط و بزرگ ارائه می دهد.

محدودیت های دیگر عبارتند از:

  • حس کاذب ثبات: معمولا برای اقدامات دارای ارزش افزوده در معرض خطر به جای آینده بر گذشته تمرکز می‌کنند. بنابراین ، هرچه اوضاع آرامتر پیش برود، وضعیت بهتر به نظر می‌رسد. متأسفانه ، این احتمال دارد شرایط اقتصادی در آینده دستخوش تغییر شود. مثل رکودهای اقتصادی
  • توهم کنترل: مدل‌های ریسک می‌توانند به سازمان‌ها این باور غلط را بدهند که می‌توانند هر خطر بالقوه را کنترل کنند. این ممکن است باعث شود که یک سازمان احتمال بروز خطرات جدید یا غیرمنتظره را نادیده بگیرد. علاوه بر این، هیچ داده تاریخی برای محصولات جدید وجود ندارد، بنابراین تجربه‌ای برای روبرو شدن با ریسک های جدید وجود نخواهد داشت.
  • عدم دیدن تصویر بزرگ: درک تصویر کامل و جامع از خطر احتمالی دشوار است.
  • مدیریت ریسک نابالغ: سیاست های مدیریت ریسک یک سازمان توسعه نیافته و فاقد پیشینه و تجربه برای ارزیابی ریسک ممکن است دقیق نباشد.

همین طور بخوانید:

مدیریت تشریفات سازمانی

تحول دیجیتال

جدیدترین مطالب منتشر شده
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *