تجزیه و تحلیل شغل و تدوین شناسنامه مشاغل

تجزیه و تحلیل شغل عمدتا برای شناسایی دانش، مهارت و تخصص مورد نیاز برای انجام موثر وظایف شغلی، تعیین معیارهای انتخاب و ارتقا، اهداف طراحی برای برنامه های آموزشی و توسعه، تدوین استانداردهای اندازه گیری عملکرد و کمک به تعیین سطح طبقه بندی پرداخت ها بکار می رود.

لیست کامل خدمات

بررسی اجمالی

تجزیه و تحلیل شغل فرآیند مطالعه یک شغل برای تعیین فعالیتها و مسئولیتهای آن، اهمیت ارتباطش با سایر مشاغل، شرایط لازم و شایستگی های مورد نیاز برای انجام شغل و شرایط انجام کار است. یک مفهوم مهم در تجزیه و تحلیل شغل این است که شغل مورد ارزیابی قرار می گیرد، نه شخصی که آن شغل را انجام می دهد. اگر چه ممکن است برخی از اطلاعات تجزیه و تحلیل شغل از کارکنان فعلی جمع آوری شود.

تجزیه و تحلیل شغل اغلب با ارزیابی شغل اشتباه گرفته می شود، اما این دو کاملاً متفاوت هستند. ارزیابی شغلی فرآیند مقایسه یک شغل با سایر مشاغل درون سازمان برای تعیین نرخ دستمزد مناسب است که در این مقوله نمی گنجد.

نمونه هایی از نحوه استفاده سازمان از داده های تجزیه و تحلیل شغل:
برنامه ریزی شغلی و جانشین پروری
استخدام و گزینش
مدیریت عملکرد
برنامه ریزی منابع انسانی
روابط کارکنان/ کار
سلامتی، ایمنی و امنیت
حقوق، دستمزد و جبران خدمت
آموزش و توسعه
مدیریت ریسک

اگر سازمانی قبلاً چنین کاری انجام نداده باشد، گروه بندی مشاغل با وظایف مرتبط از طریق شناسایی خانواده شغلی، وظایف شغلی و فعالیتهای مربوط به کار در فرآیند تجزیه و تحلیل شغل مفید است. مثلا:

  • خانواده شغلی: گروه بندی مشاغل مرتبط با محتوای کاملاً مشابه
  • شغل: گروهی از فعالیتها، وظایف و مسئولیت هایی که یک فرد انجام می دهد و وظایف کاری وی را تشکیل می دهد.
  • فعالیت: گزاره ای خاص از آنچه یک شخص در بعد وظایف خود انجام می دهد.

به عنوان مثال یک خانواده شغلی خدمات فنی به شرح زیر قابل تعریف است:

  • خانواده شغلی: خدمات فنی
  • شغل: نماینده خدمات فنی
  • وظیفه یا فعالیت: پشتیبانی فنی مشتریان از طریق تلفن

جمع آوری اطلاعات

تجزیه و تحلیل شغل شامل جمع آوری اطلاعات مربوط به ویژگی هایی است که مشاغل را از یکدیگر متمایز می کند. این اطلاعات شامل موارد زیر هستند:

  •  دانش، مهارت و توانایی (KSA) مورد نیاز
  • فعالیتها و رفتارهای کار
  • تعاملات با دیگران (داخلی و خارجی)
  • استانداردهای عملکرد
  • بودجه بندی و تأثیرگذاری مالی
  • ماشین آلات و تجهیزات مورد استفاده
  • شرایط کاری
  • نیازهای نظارتی و بازخورد

روش های تجزیه و تحلیل شغل

تعیین اینکه کارکنان چه وظایفی را انجام می دهند آسان نیست. موثرترین تکنیک هنگام جمع آوری اطلاعات برای تجزیه و تحلیل شغل، به دست آوردن اطلاعات از طریق مشاهده مستقیم و همچنین پرسشنامه یا مصاحبه با واجد شرایط یا شایسته ترین افراد سازمان است. در زیر متداول ترین روش های تجزیه و تحلیل شغل شرح داده شده است.

کارکنان به طور مستقیم در حال اجرای وظایف شغلی مشاهده می شوند و مشاهدات به KSA لازم برای شغل ترجمه می شوند. مشاهده، یک نمای واقعی از وظایف و فعالیتهای روزمره شغل را فراهم می کند و برای مشاغل تولیدی با چرخه کوتاه بهترین عملکرد را دارد.

در یک مصاحبه حضوری ، مصاحبه کننده اطلاعات لازم را از کارمند در مورد KSA (دانش، مهارت و توانایی) مورد نیاز برای انجام شغل به دست می آورد. مصاحبه کننده از سوالات از پیش تعیین شده استفاده می کند و سوالات بعدی را نیز براساس پاسخ کارمند ادامه می دهد. این روش برای مشاغل حرفه ای به خوبی کارایی دارد.

این پرسشنامه ها فقط پاسخ های خاص را با هدف تعیین دفعات انجام وظایف خاص، اهمیت آنها و مهارت های مورد نیاز مجاز می داند. پرسشنامه ساختار یافته برای تعریف عینی یک کار مفید است، که تجزیه و تحلیل با مدلهای رایانه ای را نیز امکان پذیر می کند. مانند پرسشنامه های O * NET

سیستم ثبت یا گزارش کاری سوابقی است که توسط کارکنان نگهداری می شود و شامل توالی و زمان بندی انجام فعالیتهاست. کارکنان در طی چند روز یا هفته گزارش های خود را نگه می دارد. بخش منابع انسانی گزارش ها را تجزیه و تحلیل کرده، الگوها را شناسایی و آنها را به وظایف و مسئولیت ها ترجمه می کند. این روش حجم عظیمی از داده را فراهم می کند، اما تفسیر بسیاری از آنها دشوار است، ممکن است کارها مربوط به شغل نباشند و به روز بودن آن دشوار است.

متصدیان شغل و / یا مدیران پرسشنامه هایی را درباره KSA (دانش، مهارت و توانایی) لازم برای شغل پر می کنند. بخش منابع انسانی پاسخ ها را جمع آوری می کند و یک مجموعه از نیازهای شغلی را منتشر می کند. این روش با ورود کارکنان و مدیران، نیازهای شغلی معتبری را شناسایی کرده و به تحلیل بسیاری از مشاغل با منابع محدود کمک می کند.

مصاحبه رویداد رفتاری، تجزیه و تحلیل شغل مبتنی بر شایستگی است که با تجزیه و تحلیل سنتی شغل، که فقط در ارزیابی فعالیتها، وظایف و مسئولیت ها متمرکز است، متفاوت است. در مصاحبه رویداد رفتاری:

  •  تیمی از مدیران ارشد، حوزه های کلیدی عملکرد آینده را که برای برنامه های کسب و کار و استراتژیک سازمان مهم است، شناسایی می کنند.
  • واحد منابع انسانی کمیته هایی را تشکیل می دهد که متشکل از افراد آگاه در مورد مشاغل سازمان هستند (به عنوان مثال متخصصان یک حوزه خاص). این گروه ها ممکن است شامل کارکنان، مدیران، ناظران، مربیان و دیگران باشند.
  • یک تسهیلگر با اعضای کمیته مصاحبه می کند تا نمونه هایی از رفتارهای شغلی و وقایع واقعی در مشاغل را بدست آورد.
  • تسهیلگر توضیحات مفصلی درباره هر شایستگی شناسایی شده ارائه می دهد.
  • واحد منابع انسانی صلاحیت ها را ارزیابی می کند و اعضای کمیته KSA مورد نیاز برای آنها را شناسایی می کنند.
  • واحد منابع انسانی استانداردهای عملکردی را برای هر شغل مشخص می کند. سازمان باید ابزارهای گزینش، غربالگری، آموزش و جبران خدمت، یا فرایندهایی را که بر صلاحیت ها متمرکز هستند، توسعه داده و اجرا کند.

O * Net، شبکه اطلاعات شغلی، یک پایگاه داده جامع است که شامل اطلاعاتی در مورد صدها استاندارد و توصیفات خاص شغلی است که توسط اداره کار و آموزش وزارت کار ایالات متحده حمایت مالی می شود. کارفرمایان ممکن است از این منبع برای تهیه شرح شغل و تعریف عوامل موفقیت شغلی خاص و برای اهداف دیگر مربوط به آموزش، استخدام و گزینش استفاده کنند.

خدمات مشاوره تجزیه و تحلیل شغل و تدوین شرح و شناسنامه مشاغل

گروه مشاوران مدیریت و فناوری غزال با اتکا به متخصصان نخبه و با سوابق قابل توجه در تجزیه و تحلیل شغل و تدوین شرح و شناسنامه مشاغل، آماده ارائه خدمات مشاوره کاربردی تدوین شرح و شناسنامه مشاغل می باشد. جهت اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید.

خروجی تجزیه و تحلیل شغل چیست؟
  • شرح شغل (Job Description)

یک گزارش رسمی (سند مکتوب) از مجموعه‌ وظایف، فعالیت‌ها و مسئولیت‌هایی که در آن شغل مشخص وجود دارد.

  • شرایط احراز شغل (Job Specification)

یک گزارش رسمی (سند مکتوب) درباره‌ جزئیات دانش، مهارت‌ها، توانمندی و سایر ویژگی‌هایی که از فرد شاغل در آن موقعیت شغلی انتظار می‌رود.