همه چیز درباره تست شخصیت MMPI

همه چیز درباره تست شخصیت MMPI

تست شخصیت MMPI یکی از مشهورترین و دارای بالاترین اعتبار از میان انواع تست های روان شناسی محسوب می شود. این تست بارها و بارها در مراکز روان‌شناختی و روان‌شناسی مورد استفاده قرار گرفته و در سال‌های اخیر به منظور آسیب شناسی در میان کارکنان سازمانها، کارخانه ها و دیگر مراکز اشتغال بزرگ نیز به عنوان یک ابزار منابع انسانی، به کار گرفته می شود.

در ادامه با وب سایت مشاوره مدیریت غزال همراه باشید تا در این باره این آزمون منابع انسانی بیشتر بدانیم.

تست شخصیت MMPI

پرسش نامه شخصیت چند مرحله ای مینه سوتا (MMPI) یک آزمون روان شناختی است که ویژگی های شخصیت و آسیب شناسی روانی را ارزیابی می کند. هدف اصلی این تست آن است که افرادی را که مشکوک به مشکلات بهداشت روانی یا سایر موارد بالینی هستند، آزمایش کرده و تشخیص درست ارائه دهد. اگرچه این تست در ابتدا برای استفاده در جمعیت های غیر بالینی طراحی نشده بود، اما می توان از آن برای ارزیابی ثبات روان شناختی در کارکنان در مشاغل “پرخطر” مانند خلبانان هواپیمایی، پلیس یا کارگران در صنعت انرژی هسته ای و … استفاده کرد.

MMPI در حال حاضر معمولاً به یکی از دو شکل اداره می شود MMPI-2، دارای ۵۶۷ سوال درست / غلط  و MMPI-2-RF جدیدتر که در سال ۲۰۰۸ منتشر شد و فقط شامل ۳۳۸ مورد صحیح / غلط است. در حالی که تکمیل MMPI-2-RF تقریباً نیمی از زمان لازم دارد (معمولاً حدود ۴۰ تا ۵۰ دقیقه)، MMPI-2 به دلیل وجود پایگاه تحقیقاتی گسترده و آشنایی در بین روان شناسان، همچنان آزمایشی پرکاربردتر به شمار می آید. (نسخه دیگر آزمون -MMPI-A – منحصراً برای نوجوانان طراحی شده است).

MMPI یک ابزار روان شناختی محافظت شده محسوب می شود، به این معنی که فقط می تواند توسط یک روان شناس آموزش دیده، تفسیر شود.

MMPI-2 با ۱۰ مقیاس بالینی طراحی شده است که ۱۰ دسته اصلی رفتار غیر عادی انسان را ارزیابی کرده و چهار مقیاس اعتباری که نگرش عمومی آزمایش فرد را ارزیابی می کند و این که آیا آنها به روش های درست و دقیق به موارد موجود در آزمون پاسخ داده اند.

۱۰ خرده مقیاس بالینی MMPI-2 نیاز به پاسخگویی به سوالات خاصی در این آزمون به روشی خاص دارد:

۱- هیپوکندریازیس: به بررسی طیف گسترده ای از شکایات مبهم و غیر اختصاصی در مورد عملکرد بدن می پردازد.

۲. افسردگی: افسردگی بالینی را اندازه می گیرد که با روحیه ضعیف، عدم امید به آینده و نارضایتی عمومی از زندگی فرد مشخص می شود.

۳. هیستری: در درجه اول پنج مولفه اندازه گیری می شود که شامل سلامت جسمی ضعیف، کمرویی، بدبینی، سردرد و روان رنجوری است.

۴. انحراف روانی: ناسازگاری عمومی اجتماعی و فقدان تجربیات بسیار خوشایند را اندازه گیری می کند.

۵. جنسیت: علایق مربوط به مشاغل و سرگرمی ها، ترجیحات زیبایی شناختی، انفعال فعالیت و حساسیت شخصی را اندازه گیری می کند.

۶. پارانویا: در درجه اول حساسیت بین فردی، خودپسندی اخلاقی و سوءظن را اندازه گیری می کند.

۷. روان پریشی: برای اندازه گیری ناتوانی فرد در مقاومت در برابر اعمال یا افکار خاص، صرف نظر از ماهیت ناسازگار آنها است.

۸. اسکیزوفرنیا: افکار عجیب و غریب، درک های عجیب و غریب، بیگانگی اجتماعی، روابط خانوادگی ضعیف، مشکلات تمرکز و کنترل فشار، عدم علاقه عمیق، مسئله نگران کننده ارزش خود و هویت شخصی و مشکلات جنسی را اندازه گیری می کند.

۹. هیپومانیا: برای اندازه گیری درجات هیجان ملایم‌تر است، که با خلق و خوی شورانگیز اما ناپایدار، هیجان روانی _حرکتی (به عنوان مثال، دستان لرزان) و پرواز ایده‌ها (به عنوان مثال، یک رشته عقاید متوقف کننده) مشخص می شود.

۱۰. درون گرایی اجتماعی: درونگرایی اجتماعی و برون گرایی فرد را اندازه می گیرد.

اهمیت تست ام ام پی آی

این واقعیت که MMPI و MMPI2 یکی از برترین و مهم ترین ابزار روان‌شناختی شخصیت سنجی به حساب می آید و در نوع خود بیش از هر آزمونی مورد بررسی و آنالیز واقع شده است، بدون تردید یکی از امتیازات پررنگ آن به حساب می آید. جالب است بدانید که تاکنون صدها مقاله تحقیقاتی در خصوص این تست منتشر شده است.

به شکلی اثبات شده این تست رل مهمی در تعیین مشکلات اجتماعی، شخصی و رفتاری در افراد سالم و افرادی که از بیماری های روحی و روانی مختلف رنج می برند، داشته و اطلاعات با ارزشی را در نهایت ارائه می دهد.

از نقاط قوت MMPI، ماهیت غیر نظری آن است، خصوصیتی که احتمال مفید بودن آن را در طیفی گسترده افزایش می دهد. مقیاس های اعتباری این تست، جهت ارزیابی نگرش در خصوص شرکت در این آزمون برنامه ریزی شده اند و مازاد بر اطلاعات شخصیتی، اطلاعات بالینی قابل توجهی بروز خواهند داد.

نسخه فارسی MMPI

خوشبختانه در کنار نسخه انگلیسی این تست، ترجمه فارسی آن در کشور ما ارائه شده و مورد استفاده مدیران منابع انسانی قرار می گیرد. البته تعداد سوالات بالای آن، کمی خسته کننده بوده و باعث شد تا اساتیدی از جمله شاملو، اخوت و براهنی، این تست را به یک آزمون ۷۱ سوالی تبدیل سازند تا با فرهنگ ایرانیان هماهنگی لازم را داشته باشد.

مقیاس های تست MMPI

نسخه اصلی MMPI (فرم ۵۶۷ سوالی) دارای ۱۰ مقیاس بالینی (Clinical scales) و ۳ مقیاس روایی(Validity scales) می باشد که در نسخه فارسی ۷۱ سوالی ۲ مقیاس بالینی آن حذف شده است (Mf و Si).

مقیاس‌های روایی(Validity scales) یا اعتبارسنجی

مقیاس L – مقیاس F- مقیاس K

مقیاس های بالینی

  • مقیاس (وانمود خوب): فرد تلاش دارد خود را بهتر نشان دهد. (این در واقع نشانه ی آن خواهد بود که فرد در پاسخ گویی، به دروغ متوسل می شود)
  • مقیاس (وانمود بد): فرد تلاش دارد خود را بدتر نشان دهد.
  • مقیاس (انکار کردن): فرد در طول آزمون حالت تدافعی دارد.

لازم به ذکر است که شاخصه های بالینی به خصوصیات شخصیتی فرد در ابعاد گوناگون تمرکز دارد.

  • مقیاس HS یا هیپوکندری: به خصوصیت بیماری گونه خود فرد اشاره دارد. کسانی‌ که نمره بالایی در این قسمت می‌گیرند توجه زیادی به مشکلات جسمی خود دارند و اغلب احساس بیماری و ناراحتی می‌کنند، اما در واقع مشکل خاصی ندارند.
  • مقیاس D یا افسردگی: نمره فرد در این مقیاس میزان افسردگی وی را برجسته می سازد.
  • مقیاس Hy یا هیستری: این شاخص، مقدار تمایل فرد به انجام واکنش‌ های نمایشی را برجسته می سازد.
  • مقیاس Pd یا انحراف روانی اجتماعی: میزان واکنش‌ های ضد اجتماعی را برجسته می سازد.
  • مقیاس PT یا ضعف روانی: حمل بر خستگی و ضعف روانی است.
  • مقیاس SC یا اسکیزوفرنی: وجود اختلالات اسکیزوفرنیک یا شبه آن را برجسته می سازد.
  • مقیاس Ma یا شیدایی خفیف: این نتیجه برعکس نتیجه افسردگی است. این افراد شادتر و پرانرژی‌ تر از معمول هستند و اگر این حالت اما اگر بیش از اندازه باشد اختلال مانیا یا شیدایی محسوب می‌شود.

نحوه نمره گذاری و تفسیر آزمون MMPI

نمره گذاری به پرسش‌نامه این تست روان‌شناسی در دو دسته مقیاس‌ انجام خواهد پذیرفت:

  • مقیاس های روانی
  • مقیاس های بالینی

یک گروه شامل مقیاس‌ های روانی است که قبل از امتیاز دهی و تفسیر به مقیاس‌ های بالینی، امتیاز دهی و تفسیر خواهند شد. مقیاس‌ های روانی تعیین می کنند که آیا ممکن است فرد به برخی سوالات جواب دروغ داده باشد و یا به هر دلیلی پاسخ های وی معتبر نباشند.

با استفاده از بعضی از مقیاس های این تست روان شناسی می توان تعیین کرد که فرد آیا می خواسته خود را بهتر از حالت واقعی یا بدتر از آن نشان دهد یا خیر. سپس بر اساس این نتایج به دست آمده می توان نتایج به دست آمده از مقیاس های بالینی را به درستی تعبیر کرد.

سخن پایانی

یکی از امتیازات قابل توجه MMPI، شهرت زیاد و آشنایی گسترده با آن در زمینه روان‌شناختی است. پژوهش‌ های گسترده‌ ای در حوزه‌ های متفاوت به عمل آمده است. تحولات جدید به تدوین فرم‌های کوتاه، مقیاس‌ های جدید، استفاده از ماده‌ های بحرانی و نظام‌های تفسیر رایانه‌ای منجر شده است. آزمون MMPI به بیش از ۵۰ زبان ترجمه شده و در بسیاری از کشورهای مختلف در دسترس متخصصان است. پژوهش‌های هنجاری و روایی بر روی چندین گروه فرهنگی مختلف صورت گرفته است و امکان مقایسه داده‌ های جمع‌آوری شده از فرهنگ‌های گوناگون را فراهم می‌سازد.

آزمون MMPI نخستین تست جامعی است که اضافه بر مقیاس‌ های محتوایی، تعدادی مقیاس اعتبار یا روایی نیز دارد. هدف از گنجاندن این مقیاس‌ ها آن بود که معلوم شود آیا فرد به سوال‌ های آزمون با دقت و صداقت جواب داده یا نه. هرگاه نمره فرد در هر یک از این مقیاس‌ها خیلی زیاد باشد، نمرات مقایسه ای محتوایی او را نیز باید با احتیاط تفسیر کرد یا اساسا از آنها چشم پوشی کرد.

جدیدترین مطالب منتشر شده
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *