استراتژی رقابتی چیست و از آن چه می دانیم؟

استراتژی رقابتی چیست و از آن چه می دانیم؟

به عنوان مدیرعامل یا مالک یک شرکت و سازمان، یکی از مهم ترین موضوعات موجود که همیشه نیز روی آن بحث وجود دارد، رقابت در بازار هدف است. از این جهت به کار گرفتن استراتژی رقابتی درست، باید از نخستین دغدغه های همیشگی مدیران ارشد و میانی باشد. بدیهی است که این استراتژی ها از بنیاد سازمان شروع شده و تا ریزترین تصمیم گیری ها ادامه خواهد داشت. معمولا سازمان ها برای رسیدن به برنامه ریزی و استراتژی درست، باید آنالیز درست و سازمان یافته ای در خصوص وضعیت رقبای خود در بازار داشته باشند. این باعث می شود تا بتوانند برنامه ریزی تولید و فروش خود را نیز به شکلی رقابتی پیش ببرند.

در ادامه ببینیم استراتژی رقابتی چیست و چطور برآورد سازمان ها را تحت تاثیر قرار می دهد.

استراتژی رقابتی

استراتژی رقابتی یک سازمان را باید مسیر صحیح و روش رسیدن به یک مزیت رقابتی در مقابل دیگر رقبای آن در بازار مشابه بدانیم. به این منظور لازم است که پیش از هر چیزی فرمولاسیون فروش سازمان را به خوبی آنالیز و شناسایی کرده و در موازات آن به ساختار فروش سازمان های رقیب، توجه کرد. همین طور شناخت مزایای رقابتی و در صورت عدم وجود این مهم، ایجاد مزایای رقابتی، می تواند در شکل دهی به یک استراتژی کمک کننده باشد. به واقع شما باید بدانید در ارائه خدمات یا فروش محصولات، چه مزایایی نسبت به رقبای خود در بازار دارید. این ارزش های رقابتی می تواند در خصوص کیفیت، ارائه قیمت پایین تر، بسته بندی جذاب تر و … باشد.

راه های متفاوت و در عین حال با شدت اثر گوناگونی برای رسیدن به مزیت رقابتی وجود دارد، ولی کلیه آنها نیازمند این است که کالا یا خدمتی را به خریداران خود عرضه کنیم که از نظر آنها ارزش بیشتری را در مقایسه با کالاهای پیشنهادی رقبا داشته باشد.
لازم به ذکر است که غالب اوقات ارزش بیشتر می تواند به معنی پیشنهاد یک کالا، خدمات و … در قیمت پایین تر، یا کالا یا خدمتی که ارزش پرداخت پول بیشتر را دارد، و یا ترکیبی از هر دوی این ها باشد.
اگر سازمان شما بتواند شیوه منحصر به فردی را برای ارائه ارزش برتر به مشتریان خود پیدا کند، این احتمال وجود خواهد داشت تا مزیت رقابتی و سودی بالاتر از حد متوسط به دست آمده و سطح سودآوری بالاتر باشد.
یک شرکت موفق باید از طریق انتخاب یک رویکرد منحصر به فرد برای ارائه ارزش به مشتریانش و تلاش برای عملکرد عالی، چنان وفاداری مستمری نسبت به نام تجاری اش ایجاد کند که دیگران مشکل بتوانند صرفا از طریق تقلید از آنها به پیروزی و موفقیت برسند؛ مگر آنکه تقلید کننده از ویژگی ها و شایستگی هایی برخوردار باشد که باعث ایجاد ارزش بیشتری نسبت به کالا یا خدمت تولید شده به مشتریان بشود.

استراتژی رقابتی را ما به طور کلی به دو دسته تقسیم کردیم که بسته به نوع فعالیت و وضعیت کنونی مجموعه شما، یکی از این موارد می تواند برایتان تعریف و پیاده سازی شود:

۱- استراتژی تامین کننده هزینه پایین
۲- استراتژی تمایز گسترده

هر یک از این دو رویکرد در استراتژی رقابتی به دنبال جایگاه متفاوتی در بازار است که در ادامه به اختصار برایتان توضیح خواهیم داد.

۱- استراتژی تامین کننده هزینه پایین:
این نوع از استراتژی رقابتی برای سازمان هایی است که بازار مشتریان بسیار گسترده ای دارند. یک سازمان زمانی در این استراتژی موفق خواهد شد که هزینه های خود را به پاین ترین حد ممکن کاهش دهد و حاشیه سود را نیز کاهش دهد، این در اقتصاد به معنای جنگ قیمتی خیلی شدید است، در این استراتژی رقابتی سازمان باید هزینه خود را در پایین ترین سطح ممکن نگه دارد و نسبت به رقبای دیگر، پایین ترین قیمت گذاری را انجام دهد. جوری که قیمت کالا یا خدمت شما تفاوت بین شما و سایر رقبا باشد.

۲- استراتژی تمایز گسترده:
هرگاه نیاز خریداران چنان متنوع باشد که امکان برآورده کردن کامل آن توسط یک کالا یا خدمت مشخص وجود نداشته باشد. استراتژی تمایز جذاب می شود. در این روش از استراتژی رقابتی ما در پی ایجاد تمایز در کالاها یا خدمات سازمان نسبت به سایر رقبا هستیم، این تمایز باید به گونه ای باشد که طیف گسترده ای از خریداران را با خود به همراه داشته باشد. سازمانی که تلاش می کند از طریق ایجاد تمایز به موفقیت برسد. باید نیازها و رفتار خریداران را به دقت مطالعه کند تا آنچه را برای خریداران ارزشمند است و حاضرند برایش پول پرداخت کنند بشناسد و با ارائه آنها خود را متمایز کند.

جدیدترین مطالب منتشر شده
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *