کوچینگ؛ مهارتی مهم برای تصمیم گیری موثر مدیران

کوچینگ؛ مهارتی مهم برای تصمیم گیری موثر مدیران

انسان‌ها هر روز و در هر لحظه درحال تصمیم‌گیری برای امور مختلف زندگی شخصی و یا شغلی خود هستند. از مهم‌ترین تصمیمات مانند سرمایه‌گذاری‌های بلند مدت، تغییر شغل، خرید خودرو یا مسکن تا کم اهمیت‌ترین آن ها، مانند انتخاب لباس و یا خرید لوازم شخصی، همگی جزئی از مسائل زندگی روزمره انسان هستند.

تصمیم‌گیری موثر درباره هرکدام از این موارد می‌تواند در ایجاد آرامش و آسایش زندگی ما بسیار تاثیرگذار باشد. این موضوع در محیط کسب و کار نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا تصمیم‌گیری موثر یکی از مهم‌ترین عوامل کلیدی است که بر روند رشد و توسعه یا افول کسب و کارها تاثیر بسیار زیادی دارد. مدیران ارشد و حرفه‌ای در سازمان ها با استفاده از این مهارت ضروری، عملکرد سازمان خود را توسعه می دهند.

مطالعات روی کسب و کارهای مختلف نشان داده است که اثر بخشی گرفتن یک تصمیم موثر تا حدی است که تا ۹۵ درصد می‌تواند منجر به افزایش سود در کسب و کار شود. طبق این مطالعات بازدهی تولید در سازمان‌هایی که در تصمیم‌گیری و اجرای تصمیمات برتری دارند، تقریباً ۶٪ بیشتر از رقبایشان است.

در این بین مدیران اجرایی و مدیران ارشد سازمان‌هایی که از مهارت و دانش کوچینگ مدیران، بعنوان یک ابزار کارآمد برای ارتقاء سطح مدیریت خود استفاده می‌کنند، می توانند تصمیمات موثر و خلاقانه تری برای حل مسائل سازمان خود بگیرند.

نقش کوچینگ در بهبود فرآیند تصمیم گیری موثر

مهارت تصمیم‌گیری موثر یکی از مهمترین ابزارهای کمکی برای مهارت حل مسئله در سازمان است. کوچینگ کمک می‌کند تا مدیران ارشد بتوانند با استفاده از حداکثر ظرفیت ذهنی خود مسائل را تحلیل و به دنبال آن تصمیم‌گیری درست داشته باشند. کوچینگ یک فرآیند تسهیل‌گری برای یافتن بهترین راه حل هاست.

تصمیم گیری موثر، محصول اطلاعات درست و دقیق است و مدیران ارشد با کمک کوچینگ با صرف کم‌ترین وقت و انرژی به آن دست پیدا خواهند کرد. دانش مدیریت ترکیب شده با ابزار بسیار کارآمد کوچینگ، در سازمان می تواند رشد و بهبود مستمر به وجود آورده و بازدهی و بهره‌وری را به شکل چشمگیری افزایش دهد.

کوچینگ، شناخت مدیران از توانمندی‌ها و محدودیت‌ها را به ‌نحو چشم‌گیری افزایش داده و کمک می‌کند تا فرصت ها و راه حل های جدیدی را پیش روی خود کشف کنند. مدیران ارشد و مدیران اجرایی در سازمان ها این نکته را می‌دانند که هر تصمیمی که در سازمان می‌گیرند زنجیره ای از نتایج پیوسته را به همراه خواهد داشت.

کوچینگ به جمع‌آوری اطلاعات درست،‌ گزینش بهترین تصمیم‌ها، اولویت بندی و در آخر اقدام به موقع و بررسی نتایج کمک می کند. کوچینگ تصمیم ‌گیری موثر، موفقیت در کسب و کار را تضمین می کند.

بهبود تصمیم گیری برای ارتقاء مهارت های مدیریتی به کمک کوچینگ

یکی از مزایای کوچینگ در تصمیم گیری این است که با شناسایی و تسهیل موضوعات، به تصمیم‌گیری آسان‌تر و سریع‌تر کمک بسیار زیادی می‌کند.

کوچینگ یک ابزار کارآمد و موثر برای کاهش فشارها و استرس‌های ناشی از مسائل بزرگ سازمان است. مدیران به کمک کوچینگ تصمیم‌گیری، گزینه‌های غیر ضروری را حذف کرده و با بررسی گزینه‌های با اهمیت تر به راحتی بهترین راه حل را پیدا می‌کنند.

گرفتن تصمیمات عاقلانه و اجرای درست آنها، مرز بین موفقیت و شکست یک کسب و کار است. مدیران به کمک کوچینگ به راحتی جنبه های مثبت و منفی یک تصمیم را سنجیده و بهترین راه را برای سازمان و یا کسب و کار خود در نظر می‌گیرند.

کوچینگ تصمیم ‌گیری موثر به مدیران می‌آموزد پیامدهای احتمالی یک تصمیم را در نظر بگیرند و اگر تصمیم مشابهی در گذشته گرفته‌اند که نتیجه خوبی داشته، ممکن است در موقعیت و شرایط کنونی آن تصمیم به خوبی پاسخگو نباشد و باید راه های دیگری نیز بررسی شوند.

فرآیند تصمیم‌گیری برای مدیران

مدیران کسب و کار برای آنکه در شرایط به وجود آمده بتوانند تصمیم منطقی و اصولی بگیرند باید به مراحل مهم توجه کنند:

  1. طبقه بندی مشکل: آیا عمومی است؟ آیا استثنایی و منحصر به فرد است؟ یا مشکل جدیدی است که تاکنون با آن مواجه نشده ایم؟
  2. تعریف مشکل: با چه مسئله ای سر و کار داریم؟
  3. مشخص کردن پاسخ مسئله.
  4. تصمیم گیری در مورد اینکه چه چیزی «درست» است، نه اینکه چه چیزی قابل قبول است؟
  5. مراحل اجرای گزینه تصویب شده را در نظر بگیرید.

چه تعهدی وجود دارد؟ چه کسی باید در مورد این تصمیم مطلع شود؟

  1. اعتبار و اثربخشی تصمیم را بسنجید.

 نتیجه تصمیم چگونه اجرایی می شود؟ آیا میزان ریسک در نظر گرفته شده کم است یا زیاد؟

۷ نکته مهم تصمیم گیری برای مدیران ارشد سازمان

مدیرانی که وظیفه هدایت کسب و کار را به عهده دارند، دائما در حال تصمیم‌گیری درباره مسائل گوناگون سازمان هستند. آنها به طور معمول تحت فشار هستند که چگونه بهترین تصمیم را بگیرند یا تصمیمات آنها چگونه بر آینده سازمان تاثیر گذار است.

به عنوان یک مدیر، استراتژی هایی وجود دارد که می‌توانید برای جلوگیری از مشکلات رایج و تقویت مهارت های تصمیم گیری خود از آن ها استفاده کنید. تصمیم‌گیری بهتر و سریع تر به شما کمک می کند از فرصت های پیش رو استفاده کرده و از خطرات احتمالی جلوگیری کنید.

در زیر به ۷ نکته مهم که مدیران می بایست در فرایند تصمیم گیری به آن توجه کنند، اشاره می کنیم:

۱- مسائل و مشکلات قبلی سازمان را بازبینی کنید

اگر سازمان را شبیه به یک سیستم کامپیوتر در نظر بگیریم، تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات درون آن کار بسیار مهمی برای بررسی مشکلات احتمالی و جلوگیری از بروز خطاها در آینده است. مستندات قبلی کمک می کند با نگاهی به گذشته و مشکلات قبل، بتوان با دید بازتری مسائل جدید را بررسی کرد.

تا جایی که ممکن است موضوع را از دیدگاه‌های مختلف ببینید. این کار کمک می‌کند تا اطمینان حاصل کنید که تمامی جوانب را در نظر گرفته اید و چیزی از قلم نیفتاده است.

۲- تصمیمات مبتنی بر شواهد بگیرید

استفاده از شواهد، مدارک همچنین اطلاعات کافی و قابل اعتمادی که به کمک آن‌ها بتوان به طور دقیق ، مدیریت و برنامه‌ریزی درسازمان را انجام داد، غیرقابل اجتناب است.

در سالهای اخیر بسیاری از سازمان ها و کسب و کارهای گوناگون برای افزایش کارایی و بهبود وضعیت عملکرد از ویژگی مدیریت مبتنی بر شواهد یا (Evidenced Based Management)، مزایای فراوانی دریافت کرده اند.

هدف این شیوه، استفاده از شواهد علمی در هنگام تصمیم گیری است تا از قضاوت های نادرست جلوگیری کنند.

طبق این روش، جدا از این که برای چه موضوعی قرار است تصمیم‌گیری کنیم، متعهد هستیم که بهترین شواهد در دسترس را برای تصمیم‌گیری به‌کار بگیریم.

براین اساس، هنگامی که اقدامی پیشنهاد می شود،:

  • تحقیق کنید که آیا بر اساس داده ها و شواهد علمی است یا خیر؟
  • تعیین کنید که آیا استراتژی‌های که معمولاً استفاده می‌شوند در موقعیتی مانند موقعیت سازمان شما مؤثر بوده‌اند یا اینکه برای رفع مسئله باید استراتژی های جدیدی در نظر بگیرید؟
  • بررسی کنید اطلاعاتی که با آنها روبرو می‌شوید، قابل مشاهده و واقعی باشند.

۳- وضعیت فعلی سازمانتان را به چالش بکشید

دسته ای از مدیران تمایل دارند به جای تغییر، وضعیت فعلی را حفظ کنند و در جهت تغییر قدمی بر ندارند. اما باقی ماندن در وضعیت کنونی ممکن است به ضرر سازمان یا کسب و کار تمام شود و تغییر هزینه کمتری برای سازمان به همراه داشته باشد.

به‌طور مثال از خود بپرسید:

  • اگر کسب و کار خود را از نو راه می انداختید، آیا از همان تاکتیک‌های قبلی بازاریابی برای جذب مشتری استفاده می‌کردید؟
  • آیا از بازاریابی دیجیتال را برای توسعه کسب و کار خود استفاده نمی‌کردید؟
  • آیا در نمایشگاه های تجاری شرکت می کردبد؟

فراموش نکنید همانطور که ذکر شد اطلاعات قبلی سازمان را بررسی کنید تا به شما کمک کند انتخاب های خود را به طور عینی تحلیل کنید.

۴- نظرات دیگران را هم بشنوید اما بهترین تصمیم را خودتان بگیرید

هنگامیکه از دیگران می خواهید که نظرات خود را در باره موضوع به وجود آمده بدهند در واقع یک موضوع را از چند دیدگاه میتوانید ببینید. این کار کمک می کند از جهات مختلفی موضوع را بررسی و تحلیل کنید.

فضایی را ایجاد کنید که در آن کارکنان و اعضای تیم بتوانند به راحتی درباره مسائل سازمان صحبت کنند، حتی زمانی که حقیقت تلخی را درباره نحوه مدیریت میگویند، پذیرا باشید.

۵- تمامی موارد ریسک خطر را در نظر بگیرید

زمانی که می‌خواهید تصمیم مهم و موثری درباره سازمان و یا کسب و کار خود بگیرید، از خود بپرسید ریسک‌های این تصمیمی چه مواردی هستند. به این ترتیب هنگام مواجهه با آن به خوبی راه حل را نیز در ذهن خود دارید.

به طور مثال قصد دارید شرکت حمل و نقلی را که وظیفه حمل محصولات شما را به عهده دارد به دلیل کاهش هزینه‌ها تغییر دهید اما ممکن است بعد از مدتی با این مشکلات روبرو شوید:

  • بخش خدمات مشتریان شکایات بیشتری را در مورد تحویل سفارشات با تاخیر گزارش می کند.
  • در پایان سه ماهه شاهد کاهش هزینه ها نیستید.
  • کارکنان اداره از خدمات ضعیف شرکت حمل و نقل جدید شکایت می کنند.

در نظر گرفتن این موارد می تواند به شما کمک کند تا مشکلات احتمالی یک تصمیم را ببینید و برای اجتناب از آنها تمهیدات خاصی در نظر بگیرید.

در نظر داشته باشد حتی یک تصمیم و راه حل خوب هم هزینه ها و مشکلات احتمالی خواهد داشت. به همین دلیل تمامی اطلاعات درباره خطرات و ریسک ها و مزایا و معایب یک تصمیم در نظر بگیرید.

۶- از اشتباهات گذشته درس بگیرید

تصمیم گیری صحیح به معنای در نظر گرفتن شواهد موجود در زمان فعلی است. شاید راهکارهایی که در گذشته برای رفع مشکلات وجود داشتند، در این زمان کارساز نیستند و نیاز است تصمیم گیری های جدید برای حل مسائل سازمان گرفته شود.

۷- در تصمیم‌گیری صداقت داشته باشید

قبل از جمع‌آوری شواهد برای تصمیم‌گیری، زمانی را به بررسی گزینه‌های موجود و انگیزه هایتان اختصاص دهید.

  • آیا از قبل تصمیم گرفته‌اید یا بر اساس داده ها و اطلاعات تصمیم گرفته‌اید؟
  • یا اینکه به دنبال تایید یک ایده قدیمی برای رفع مشکل هستید؟

بررسی گزینه‌ها و انگیزه‌ها به شما کمک می‌کند تا برای پیدا کردن بهترین راه حل ممکن برای کسب‌و‌کار خود تمرکز کنید.

نتیجه گیری

کوچینگ ابزاری مهم برای رشد مدیران است و این دانش، شناخت مدیران از توانمندی‌ها و محدودیت‌های سازمان و کسب‌و‌کار آنها افزایش می‌دهد و به کشف فرصت ها و راه‌حل‌های جدید کمک می‌کند و به صورت کاملا محسوس فرآیند تصمیم‌گیری را تسهیل می‌کند.

نقش بیزینس کوچ در افزایش مهارت تصمیم‌ گیری در سازمان این است که به مدیران ارشد و مدیران اجرایی کمک میکند تا این نکته را درنظر بگیرند که هر تصمیمی زنجیره ای از نتایج پیوسته را به همراه دارد و به همین علت باید تمامی جوانب یک تصمیم را بسنجند و سپس آن را اجرا کنند.

فواید کوچینگ مدیران تا حدی است که مدیران کارآمد به کمک مهارت کوچینگ می‌آموزند چه زمانی باید یک تصمیم درست و اصولی بگیرند و می‌توانند در سخت‌ترین شرایط، بهترین تصمیم‌ها را بگیرند.

آنها می‌دانند که زمان کارآمدترین مرحله در فرآیند تصمیم‌گیری نیست، بلکه اجرای آن است زیرا سرعت در تصمیم گیری ریسک پذیری بسیار بالایی نیز به همراه دارد. مهم‌تر از همه، مدیران مؤثر می‌دانند که تصمیم‌گیری یک فرآیند سیستماتیک است و عناصر کاملا در آن مشخص و واضح است.

جدیدترین مطالب منتشر شده
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *