چگونه بدون کارخانه، تولید داشته باشیم؟

چگونه بدون کارخانه، تولید داشته باشیم؟

فرض کنید یک تولید کننده هستید و به شما می‌گویند که می‌توانید بخش قابل توجهی از تولیداتِ خود را به ما بسپارید. سوال این است که آیا این کار را انجام می‌دهید؟ چرا؟

تامین زیرساخت‌های مورد نیاز انجام چنین کاری، تغییر در تقاضا یا ظرفیت تولید، کیفیت و هزینه‌های سازمان را با چالش‌هایی مواجه می‌کند، اما اگر امکان برون سپاری برخی از فرایندها یا فعالیت‌ها برای سازمان وجود داشته باشد، شرکت می‌تواند بدون انباشت سربار و با کاهش بسیاری از هزینه‌ها، بهره وری خود را افزایش دهد و رشد قابل توجهی نماید.

در این مقاله به این موضوع خواهیم پرداخت که تولید بدون کارخانه یا برون سپاری تولید به چه معناست، چگونه می‌توان تولید را برون سپاری کرد، ریسک‌های مرتبط با آن کدامند و در نهایت به مزایای طرح برون سپاری تولید اشاره خواهیم کرد.

برون سپاری تولید به چه معناست؟

برون سپاری تولید (Outsource manufacturing) که به آن برون سپاری ساخت یا تولید بدون کارخانه نیز می‌گویند، عبارت است از انعقاد قراردادی با شخص ثالث، به منظور تولید بخشی از کالاها یا ارائه بخشی از خدمات سازمان ما. به عبارت ساده‌تر،  تولید برون سپاری، فرآیند استخدام یک شرکت (شخص ثالث) برای انجام کارها و خدماتی است که کارکنان سازمان به طور سنتی انجام می‌دهند یا برای انجام آن ها هزینه، زمان، تجهیزات و تخصص بالایی لازم است.

 این قرارداد می‌تواند در داخل یا در سطح بین المللی منعقد شود و برای سازمان دستاوردهای بسیاری دارد که  صرفه جویی در زمان و هزینه کسب و کارها یکی از آن هاست. از دیگر دستاوردهای برون سپاری تولید صنعتی می‌توان به این موضوع اشاره کرد که کسب و کارها فرصت بیشتری خواهند داشت تا بر شایستگی‌های کلیدی و اصلی خود تمرکز کنند و از این طریق در میدان رقابت باقی بمانند.

برون سپاری تولید چه دلایلی دارد؟

دلایل متعددی برای برون سپاری ساخت و تولید وجود دارد. اکثر تولیدات برونسپاری معمولا با هدف اصلی کاهش هزینه‌ها، به ویژه به حداقل رساندن هزینه‌های نیروی کار و هزینه های سربار تولید انجام می‌شود و این بدین دلیل است که استخدام و همکاری با یک شرکت دیگر به جای استخدام کارکنان و تامین تجهیزات مورد نیاز برای تولید، برای کسب و کار ارزان تر است. علاوه بر این، یک کسب و کار ممکن است به منظور افزایش ظرفیت تولید یا تخصیص مجدد منابع، تولید یا ساخت را برون سپاری نماید.

میزان هزینه برونسپاری تولید به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله: شرکتی که با آن قرارداد می‌بندید، فضای سیاسی، تقاضای شرکت سازنده و هزینه حمل و نقل و … . اما معمولا با برون سپاری ساخت، می توانید در بسیاری از هزینه ها صرفه جویی کنید؛ زیرا تولیدکننده احتمالا قادر خواهد بود محصولات را با هزینه کمتری نسبت به شما تولید کند. همچنین دیگر لازم نیست نگران راه‌اندازی کارخانه تولیدی خود و تامین منابع مورد نیاز باشید.

طرفداران استراتژی تولید بدون کارخانه یا همان تولید برون سپاری بر این باورند که اجرای این تاکتیک در یک کسب و کار به شرکت این انگیزه و فرصت را می‌دهد تا منابع خود را به جایی که بیشترین کارایی را دارند، تخصیص دهد و همچنین فرصت حفظ بازار در مقیاس جهانی را نیز برای کسب و کار فراهم می‌کند.

 

تولید ناب

 

علاوه براین، برون سپاری می‌تواند بر کسب و کار اصلی شما تمرکز کند و فرایند تولید را به متخصصان بسپارد و همین امر موجب کاهش ریسک و کاهش اشتباهات و خطاهای احتمالی در فرایند تولید می‌شود. در نهایت، Outsource manufacturing باعث انعطاف پذیری بیشتر کسب و کارتان می‌شود و به شما این امکان را می‌دهد تا تولید خود را به راحتی افزایش یا کاهش دهید. اگر تقاضا برای محصول شما افزایش یابد، می‌توانید به سرعت تولید خود را افزایش دهید. اگر تقاضا کاهش یابد، می‌توانید به راحتی تولید خود را بدون اخراج یا تعدیل کارکنان یا حتی تعطیل کردن خط تولید مربوطه، کاهش دهید.

نحوه برون سپاری ساخت و تولید

در این قسمت به مجموعه ای از قواعد و دستورالعمل‌هایی که تولیدکنندگان به هنگام تصمیم گیری برای برونسپاری تولید باید در نظر بگیرند، اشاره خواهیم کرد.

  1. همچون یک شاهین، چشمانی تیزبین داشته باشید.

هنگام تولید برون سپاری باید بر فرایند تولید نظارت داشته باشید. هدف اصلی برونسپاریِ برخی از فعالیت‌ها این است که هزینه کل تولید محصولات را به حداقل برسانیم. بنابراین، اطمینان حاصل کنید که برونسپاری ساخت، تنها به کاهش هزینه‌های بخشی از تولید یا مجموعه‌ای از فرایندها منجر نمی‌شود، بلکه کل گردش کار محصول را در بر می‌گیرد. برونسپاری تولید به صورت استراتژیک، از طریق بهینه سازی کل گردش کار به جای تمرکز بر حداقل کردن هزینه‌ها در یک زمینه، بهره وری سازمان را به میزان چشمگیری افزایش می‌دهد.

همچنین، قبل از عقد قرارداد برای برونسپاری حتما بررسی کنید آیا شرکت مورد نظر ارزش مدیریت محصول شما را دارد یا خیر؟ مهارت کارمندان آن ها را مورد ارزیابی قرار دهید و کیفیت تجهیزات آن ها را با چشمان خود تایید کنید. تجربه، سوابق و گواهینامه آن ها را مورد بررسی قرار دهید و خودخواه باشید. چرا که هر گونه اشتباه از سوی شرکت مورد نظر، بیشترین خسارت را به شما تحمیل خواهد کرد، نه آن ها.

  1. چراغِ کارخانه خود را روشن نگاه دارید.

سعی کنید بخشی از تولید را در داخل شرکت خود انجام دهید. از طریق استخدام افرادی متخصص و کارکنانی ماهر یا آموزش کارکنانِ فعلی، می‌توانید تضمین کنید که در صورت بروز هر گونه مشکلی، تخصص داخلیِ لازم را برای ادامه تولید و انجام سفارشات دارید. برون سپاری صد در صدِ فعالیت‌ها برای سازمان شما ریسک بسیار بزرگی است. در واقع اگر تمام فرآیندها و فعالیت‌های تولیدی خود را برون سپاری کنید، مهارت‌های حیاتی غیرقابل جایگزینی را فدا می‌کنید و این باعث وابستگی بیش از حد شما به شرکت‌های تولیدی دیگر می‌شود.

  1. حریص نباشید و کیفیت را فدای کاهش هزینه‌ها نکنید.

همانگونه که گفتیم کاهش هزینه‌های سازمان یکی از اهدافِ اصلی کسب و کارهایی است که استراتژی تولید بدون کارخانه را انتخاب می‌کنند. اما این نباید باعث شود که از اهداف اصلی کسب و کار که همانا ارائه محصولات و خدماتی با کیفیت است، غافل شوید. دلیل اصلی در تولید برونسپاری باید این باشد که پیمانکار از امکانات بهتری نسبت به شما برخوردار است و همین امر می‌تواند کیفیت محصولات شما را بهبود بخشد.

  1. گوش دادن را یاد بگیرید، سپس گوش دهید تا یاد بگیرید.

اگرچه ممکن است تکنیک‌های صرفه جویی در هزینه برای تولید کنندگان دیگری که از استراتژی برونسپاری بهره می‌برند، کارساز باشد؛ اما ممکن است برای شما موثر واقع نشود. اما این بدین معنا نیست که از تاثیر شگفت انگیز این استراتژی بر بهره وری کسب و کار چشم پوشی کنید. بلکه به این معناست که از تجربه و مشاوره کسب و کارهای تولیدی مشابه خودتان بهره ببرید و مدلی را برگزینید که برای شما مناسب‌تر است. قطعا آن ها نسبت به یک مشاور خارجی، بینش بهتری نسبت به کسب و کار شما خواهند داشت. بنابراین، قبل از شروع و تصمیم گیری، به تجربه سایرین گوش بسپارید و تحقیقات لازم را انجام دهید.

  1. بدانید که هیچ چیز کامل نیست.

همیشه به خاطر داشته باشید شرکت‌هایی که به دنبال برونسپاری تولید هستند، با زمان تولید بیشتری مواجه خواهند بود و همانگونه که برخی از هزینه‌ها کاهش می‌یابد، هزینه‌هایی همچون هزینه حمل و نقل افزایش خواهد یافت. در نتیجه، باید این موضوع را بدانید که رسیدن به کاراییِ کامل برای سازمان‌هایی که به دنبال برون سپاری تولیدات خود هستند؛ قابل دستیابی نیست اما با دانستن و رعایت قوانینی که هنگام انتخاب طرح برون سپاری تولید ذکر کردیم، می توانید در بلندمدت به بهترین شکل عمل نمایید و به اهداف سازمانی خود دست یابید.

چالش ها و ریسک های برون سپاری تولید

شرکت‌هایی که برون سپاری تولید را بر می‌گزینند، با چالش‌ها و ریسک‌هایی مواجهند که بهتر است پیش از اتخاذ این استراتژی به آن ها واقف باشند و راه حل‌هایی برای مواجهه با این چالش‌ها بیاندیشند. یکی از اصلی‌ترین مواردی که ممکن است در برونسپاری ساخت و تولید با آن مواجه شوید، کوتاهیِ شریک تجاری شما در قبال تعهداتی است که به شما دارد. در چنین مواردی باید مسئولیت آن را عهده دار شوید. بنابراین، در هنگام انتخاب طرح برون سپاری تولید باید پیمانکار خود را به خوبی بشناسید.

از سوی دیگر، یکی دیگر از چالش‌ها، بررسی کیفیت محصولات تولیدی پیمانکار است. پیشنهادی که در این مورد برای شما داریم این است که پیشرفت کار را به طور منظم بررسی کنید و سفارشات خود را به پیمانکار محدود کنید تا بتوانید راحت‌تر از کنترل کیفیت محصولات پیش از فروش اطمینان حاصل کنید.

علاوه براین، برون سپاری تولید صنعتی باعث می‌شود شما توانایی تولید داخلی را از دست بدهید و زیرساخت‌های لازم و دانش و مهارتی در مورد نحوه تولید محصول نداشته باشید. همین امر شرکت شما را تو خالی و وابسته به پیمانکار می‌کند و تا حد زیادی قدرت چانه‌زنی شما را با پیمانکار تحت تاثیر قرار می‌دهد. در نتیجه این امر، پیمانکار می‌تواند از قدرت خود در راستای افزایش تدریجی هزینه٬ها استفاده کند.

همچنین برونسپاری تولید می‌تواند توسعه یا بهبود محصول را دشوار کند. چرا که به هنگام تولید داخلی، شما می توانید با بهبود فرایندها، کیفیت محصولات خود را بهبود بخشید یا توسعه دهید اما در هنگام برونسپاری برای ایجاد بهبود به دیگران وابسته هستید- نه تنها باید با شخص دیگری کار کنید، بلکه ممکن است راه‌های بهبود محصول را تشخیص ندهید- در واقع تامین کننده شما روش‌هایی را برای بهبود فرایند تولید می آموزد که شما به آسانی نمی‌توانید به آن دست یابید و همین امر می‌تواند بسترهای ورود تامین کننده را به بازار شما فراهم کند.

 ویدیوی کوتاه زیر، به خوبی ریسک های برونسپاری تولید را توضیح می دهد:

 

 

مزایای برون سپاری تولید

دانستن مزایای برون سپاری به شما کمک می‌کند که تصمیم بگیرید آیا برون سپاری برای کسب و کار شما موثر است یا خیر؟ در این قسمت به برخی از کلیدی ترین مزایای برون سپاری خواهیم پرداخت.

  • کاهش قابل توجه هزینه ها: هزینه تامین و نگهداری مواد اولیه، تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز، فضای لازم برای استقرار منابع و هزینه‌های مرتبط با نیروی انسانی و حقوق و دستمزد آن ها، از عمده ترین هزینه‌های هر سازمانی هستند. انتخاب استراتژی برون سپاری به شما این امکان را می‌دهد تا هزینه‌های ذکر شده و به ویژه هزینه استخدام کارکنان ماهر یا آموزش کارکنان فعلی را به میزان قابل توجهی کاهش دهید و به منابع مورد نظر خود برای تولید با هزینه‌ای کمتر دسترسی داشته باشید.

 

  • دسترسی به بهترین امکانات و استعدادها برای ساخت: زمانیکه شما برای انجام فرایندهای خود، شروع به استخدام منابع انسانی می‌کنید، تنها به استعدادهای محدود افراد مختلف دسترسی دارید. این در حالی است که با برون سپاری ساخت و تولید، شما گزینه‌های بسیاری پیش روی خود دارید و می‌توانید هر کدام که با شرایط شما همخوانی بیشتری دارند را برگزینید و از نیروی کار متخصص و حرفه‌ای، با هزینه‌ای کمتر و مقرون به صرفه‌تر بهره مند شوید.

 

  • پشتیبانی از تغییرات تقاضا: برون سپاری برای پاسخگویی به تقاضای متغیر در بازار یک راهکار فوق العاده است و به میزان قابل توجه ریسک عدم توانایی برای پاسخ به نیازهای بازار را برای کسب و کار شما کاهش می‌دهد. چرا که شرکت‌ها ممکن است گاهی با افزایش ناگهانی سفارش‌ها برای یک محصول خاص مواجه شوند یا برای تامین به موقعِ تقاضا به منابع بیشتری نیاز داشته باشند.

در چنین شرایطی، کمبود منابع موجود برای تخصیص به تولید می‌تواند بر توانایی سازمان به منظور انجام تعهداتش تاثیر بگذارد. برون سپاری تولید انعطاف پذیری شما را بالا می برد و برآورده کردن خواسته های مشتریان را برای شما تسهیل می‌کند.

 

  • امکان نوآوری بیشتر در فرایند ساخت: یک شرکت ممکن است ابزار و تجهیزات یا برنامه ریزی تولید مورد نیاز برای ساخت محصولات جدید را نداشته باشد. اما با برون سپاری ساخت امکان استفاده از ماشین آلات، تجهیزات، نرم افزارها، منابع انسانی متخصص و دانش به روزِ سایر شرکت ها برای ما فراهم می شود و می‌توانیم در مدت زمانی کوتاه و با هزینه‌ای کمتر با تغییرات روزافزون تکنولوژی همراه شویم.

 

  • تاثیر مثبت بر قیمت، فروش و حاشیه سود: کاهش هزینه‌های مرتبط با نیروی کار و هزینه های عملیاتی و سربار از طریق تولید برونسپاری به شما کمک می‌کند تا سطح قیمت فعلی محصولات خود را حفظ کنید یا کاهش دهید. این می‌تواند منجر به افزایش فروش و گرفتن سهم بازار از رقبای شما شود. براساس صرفه جویی‌های ناشی از برون سپاری، می‌توانید قیمت‌های خود را کاهش دهید و همچنان حاشیه سود خود را افزایش دهید. ضمن اینکه این امکان برای شما فراهم می‌شود تا بر روی مزیت‌های کلیدی خود سرمایه گذاری بیشتری کنید.

 

نویسنده: تیم تحقیق و توسعه غزال
منبع مقاله: startupsloth.com – katanamrp.com – forbes.com
جدیدترین مطالب منتشر شده
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *