۷ گام راه اندازی کارخانه تولیدی در ایران

۷ گام راه اندازی کارخانه تولیدی در ایران

علی رغم سختی‌هایی که در مسیر راه اندازی کارخانه تولیدی در ایران وجود دارد، اما همچنان کسانی هستند که با درنظرگرفتن فرصت‌های بازار و تجزیه وتحلیل‌های مناسب، دست به تولید می‌زنند و در این مسیر عملکرد موفقی دارند.

این دسته از کسب وکارها با پیچیدگی‌های زیادی روبرو هستند که یکی از این مسائل، گام‌هایی است که در ابتدا و برای شروع کارِ خود می‌بایست طی کنند. لذا در این مطلب، به صفر تا صد راه اندازی کارگاه تولیدی اشاره می‌کنیم و در انتها خواهیم گفت کسب وکارها چگونه می‌توانند به بالاترین حد از سودآوری و رشد برسند.

 

کسب وکار تولیدی چیست؟

کسب و کار تولیدی به هر کسب و کاری گفته می‌شود که از مواد خام، قطعات و اجزاء مختلف برای مونتاژ  کالاهای نهایی استفاده می‌کند. کسب‌وکارهای تولیدی اغلب از ماشین‌ها، ربات‌ها، رایانه‌ها و نیروهای انسانی برای تولید کالا استفاده می‌کنند و معمولاً از یک خط مونتاژ بهره می‌برند که این امکان را فراهم می‌کند تا  اجزای محصول، در هر مرحله کنار یکدیگر قرار گرفته و از یک ایستگاه کاری به ایستگاه کاری دیگر منتقل شود.

 

بهترین کسب وکار تولیدی برای شروع چیست؟

برخی افراد ممکن است به شما بگویند، بهترین کار برای شروع، کاری است که بیشتری حاشیه سود را دارد اما حقیقت این است که به این سادگی‌ها هم نیست. بهترین کسب وکار تولیدی،کسب‌وکاری است که تقاضای زیادی برای محصولات آن وجود دارد، هزینه‌های ورود به آن کم است و حاشیه سود در آن بالا است.

همچنین بهترین کار تولیدی از نظر شما، می‌تواند کاری باشد که تجربه یا دانشی در مورد آن دارید تا بتوانید با سرعت مناسبی تولید کنید و از اشتباهات احتمالی و پرهزینه تا حد ممکن، جلوگیری کنید.

برای شروع کسب و کار خود، جوانب مثبت و منفی سرگرمی‌ها، علایق و مهارت‌های خود را با پرسیدن سوالات زیر بسنجید:

  • آیا مشکلات حل نشده‌ای در صنعت مورد نظر شما وجود دارد که بتوانید راه حلی برای آن ارائه دهید؟
  • در مورد چه چیزی، اطلاعات زیادی در اختیار دارید؟
  • در چه کاری خوب هستید؟

پاسخ به این سوالات بهترین فرصت برای این است که بتوانید بگویید چطور کار تولیدی راه اندازی کنیم. برای مثال اگر به محیط‌زیست علاقه دارید و طرفدار استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر هستید، می‌توانید پنل‌های خورشیدی یا توربین‌های بادی تولید کنید تا از انرژی ذخیره شده آنها، برای تولید برق و سایر انرژی‌ها استفاده شود.

 

مراحل راه اندازی کارخانه تولیدی در ایران

راه اندازی کار تولیدی، به مقدمات و ایجاد بسترهای مناسب برای درآمدزایی و سودآوری نیاز دارد. بر این اساس، در زیر به ۷ مرحله‌ای اشاره می‌کنیم که در جهت راه اندازی کار تولیدی باید درنظر گرفت.

مراحل راه اندازی کسب‌وکار تولیدی

 

  1. انجام تحقیقات بازار

دانستن اینکه چگونه یک کسب و کار تولیدی راه اندازی کنید، به این معناست که بدانید بازار به چه چیزی نیاز دارد و شما چگونه می توانید محصولی ارائه دهید تا آن نیاز را برطرف کند. هر شرکتی که قصد تولید محصولی دارد، باید در ابتدا با فاز تحقیقات بازار، کار خود را آغاز کند تا نیازهای  واقعی  مشتریان را شناسایی و در راستای آن، برای تولید برنامه‌ریزی کند.

به عنوان یک تولید کننده، در این مرحله باید به دنبال شکاف‌های بازار باشید. به این معنا که عده ای از افراد، نیازی دارند و شما با تولیدِ آن محصول می‌توانید نیاز آنها را برطرف کنید. این موضوع گاهی اوقات به این معنی است که آنها حتی نمی‌دانند به چه چیزی نیاز دارند، اما وقتی محصول شما را می‌بینند، حس می‌کنند که به آن نیاز داشتند اما پیش از این، محصولی نبوده که این نیاز را در آنها برآورده کند.

یکی دیگر از مزیت‌های انجام تحقیقات بازار این است که در این مرحله، در مورد نحوه عملکرد دیگر شرکت‌های تولیدی و اینکه کجا و چگونه کسب و کار خود را تبلیغ و بازاریابی می‌کنند، یاد خواهید گرفت. تا بتوانید از آنها متناسب با کار خود، الگوبرداری کنید.

خروجی تحقیقات بازار به تولید کنندگان اطلاعات زیادی در مورد مشکلات یا ناکامی هایی که دیگر تولید کنندگان تا به امروز با آن مواجه شده اند (و احتمالاً چگونه می‌توانند از آنها اجتناب کنید)، خواهد داد؛ که از این طریق، قدرت پیش‌بینی و تحلیل روند در کسب وکار شما تا حدود زیادی افزایش می‌یابد.

  1. مشخص کردن ایده کسب وکار و جایگاه آن

در قدم اول باید مشخص کنید چه محصولی می‌خواهید بسازید. با توجه به اینکه در مرحله قبل تحقیقات بازار انجام دادید، لذا اطلاعات خوبی در دست دارید تا تعیین کنید محصول تولیدی شما در چه جایگاهی باید قرار گیرد. برای مثال اگر قصد تولید میزهای چوبی دارید، جایگاه کسب و کار شما در حوزه تولید ملزومات چوبی قرار می‌گیرد و ایده کسب‌وکار شما این است که میزهای چوبی بسازید و بفروشید.

در این مرحله باید به این سوالات پاسخ دهید:

  • در کجا می‌خواهید محصول خود را بسازید و بفروشید؟
  • چرا افراد باید محصول شما را خریداری کنند؟
  • برای چه کسانی، محصول تولید می‌کنید؟
  • شما چه چیزی می‌سازید؟

اگر محصولی که می‌سازید، پیش از این در بازار تولید شده باشد، باید به دنبال ایجاد یک تمایز و مزیت رقابتی در محصول خود نسبت به سایرین باشید. برای مثال، اگر مشتری بخواهد در مقایسه با دیگر تولید کنندگان، محصول شما را انتخاب کند، باید احتمالاً یک یا چند ویژگی زیر را داشته باشد:

  • محصول شما ارزان‌تر است؛
  • محصول شما ویژگی‌های بیشتری دارد؛
  • کیفیت محصول شما به مراتب بالاتر است؛
  • محصول تولیدی شما راه‌حل جدیدی برای یک محصول قدیمی ارائه می‌کند.

کدام کسب‌وکار تولیدی، سودآورتر است؟

سودآوری به دو عامل بستگی دارد: حاشیه‌ای بین آنچه که برای ساختن هزینه دارد و آنچه می توانید آن را بفروشید، و اینکه چند نفر به دنبال خرید کالای شما هستند.

 

  1. انتخاب نام و لوگوی کسب وکار

حال زمان آن است که تولیدات خود را قانونی کنید. وقتی نوبت به برندسازی می رسد، نام و لوگوی شما بخشی از آن چیزی است که شما را تعریف می‌کند. در دنیای کسب وکار، نام و لوگو، سرمایه گذاری شما را به یک “کسب و کار واقعی” تبدیل می‌کند و به نوعی به کارِ شما رسمیت می‌بخشد.

نام شما باید به راحتی تلفظ شود و به راحتی قابل خواندن باشد. لوگوی شما باید با سادگی و خلاقیت در هم آمیخته شود. لزومی ندارد که لوگو و نام شما مستقیماً با کسب و کار شما مرتبط باشد، اما ترجیحاً اگر اینطور باشد، در ذهن مشتریان، بهتر جای می‌گیرید.

  1. نوشتن طرح کسب وکار

اگر می خواهید به مرحله بعدی نحوه  راه اندازی کارخانه تولیدی بروید، به یک طرح کسب وکار (Business Plan) نیاز دارید. طرح کسب وکار اساساً می‌گوید قرار است چه کاری و چگونه انجام دهید و در ۹ بخش کلی، اطلاعات خوبی از تولیدی شما را در بر می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: مدل کسب وکار و راهنمای عملی برای تکمیل آن

  1. تأمین مالی کسب وکار

پس از آنکه در مورد کار تولیدی، به اطلاعات کاملی دست پیدا کردید، پیش از شروع به تولید باید منابع تأمین مالی خود را شناسایی کنید. در دنیای تولید، شما بدون بودجه و منابع مالی نمی‌توانید حتی کم‌هزینه‌ترین محصولات را تولید کنید.

از طریق طرح کسب و کار خود، تقریباً باید تعیین کرده باشید که چقدر پول برای راه اندازی شرکت (خرید تجهیزات، ماشین آلات، نیروی انسانی، هزینه‌های ثابت و متغیر) نیاز دارید. خوشبختانه، راه‌های زیادی برای دریافت بودجه برای یک کسب‌وکار وجود دارد، پس‌انداز، خانواده یا دوستان، بانک یا حتی تامین مالی جمعی.

برای اینکه بتوانید با تخمین نسبتاً خوبی بسنجید به چه مقدار از منابع مالی نیاز دارید، ابتدا باید هزینه‌های خود را محاسبه کنید.

هزینه راه اندازی یک شرکت تولیدی چقدر است؟

یکی از مهم‌ترین هزینه‌هایی که در راه اندازی یک شرکت تولیدی وجود دارد، هزینه کل تولید یا Total Manufacturing Cost است. این هزینه به مجموع هزینه‌های مرتبط با تمام منابعی گفته می‌شود که برای ساخت کالاهای نهایی، مصرف شده است.

اولین قدم برای مشخص شدن هزینه های کسب وکارهای تولیدی، توجه به ۳ نوع هزینه است:

  • هزینه‌های مستقیم:

هزینه‌ای است که بصورت فیزیکی در فرآیند تولید نقش دارد و بخش عمده‌ای از آن را در برمی‌گیرد. برای مثال، این هزینه می‌تواند هزینه‌های مواد (مواد خام) و هزینه‌های زمانی (دستمزد کارکنان) باشد.

  • هزینه‌های غیر مستقیم:

هزینه‌های غیر مستقیم، در فرآیند تولید از مواد خام یا نیروی کار که عمدتاً در ساخت استفاده می‌شوند، به دست نمی‌آیند. بلکه شامل هزینه‌های نگهداری، قبوض آب و برق و حقوق کارکنانی است که مستقیماً در کارهای غیر تولیدی دخالت دارند.

  • هزینه‌های سربار ساخت:

این هزینه دلالت بر هزینه‌های ماشین‌ آلات، نگهداری، مواد غیرمستقیم و نیروی کار در نقش ثانویه یا پشتیبانی دارد.

تفاوت بین هزینه کل تولید ساخت و بهای تمام شده کالای فروخته شده چیست؟

هزینه کل تولید (TCM) به هزینه‌های متحمل شده برای تولید یک محصول از جمله هزینه مواد، نیروی کار و سربار اشاره دارد. از سوی دیگر، بهای تمام شده کالای فروخته شده (COGS) تنها شامل هزینه‌های مستقیم مرتبط با تولید یک محصول، مانند هزینه مواد و کار می‌شود. از آنجایی که COGS هزینه‌های غیرمستقیم را درنظر نمی‌گیرد، اغلب به عنوان معیار دقیق‌تری برای سودآوری استفاده می‌شود.

 

با توجه به نکاتی که در مورد هزینه‌های تولیدی به آن اشاره شد، می‌توان گفت تامین بودجه برای راه اندازی کارخانه تولیدی به پارامترهای مختلفی همچون بازار، محصول و مقدار و مقیاس تولید بستگی دارد. اگر هنوز نمی‌توانید برآورد دقیقی نسبت به هزینه‌ها داشته باشید، پس باید تحقیقات بیشتری انجام دهید و طرح کسب و کار خود را اصلاح کنید.

  1. تولید محصول

با در اختیار داشتنِ اطلاعات ۵ مرحله قبل، نوبت به تولید محصولات در کارخانه می‌رسد. آنچه در این مرحله انجام می‌شود، از یک شرکت به شرکت دیگر بسیار متفاوت است، بنابراین نمی‌توان گفت که چگونه آن را انجام دهید. فقط برای اینکه تولید محصولات خود را آغاز کنید، باید درگیر اجرای فرآیندهای تولید شوید و در طول مسیر و در راستای بهبود مستمر، بازخورد دریافت کنید و از این بازخوردها، در جهتِ کاهش خطاها بهره ببرید.

  1. بازاریابی محصولات تولیدی

برای کمک به افزایش تقاضا و در نتیجه افزایش فروش، باید محصولات شرکت خود را بازاریابی کنید. یکی از بهترین راهکارهایی که بواسطه آن می‌توانید این کار را تسهیل کنید، اینترنت و فرصت‌هایی است که به تولیدکنندگان می‌دهد. برخی از مهم‌ترین کارهایی که در این حوزه می‌توانید انجام دهید، شامل موارد زیر است:

  • بازاریابی محتوا و تولید محتواهای مرتبط با حوزه فعالیت خود (بلاگ، ویدئو، پادکست و…)
  • ایجاد حساب‌های کاربری در شبکه‌های اجتماعی هدف
  • سئوی محتوا و ارتقاء جایگاه کسب و کار در گوگل
  • ایمیل مارکتینگ یا بازاریابی ایمیلی
  • ساختن یک وب‌سایت حرفه‌ای

 

چگونه سودآوری کسب وکار خود را به بالاترین حد ممکن برسانید؟

آنچه در بالا به عنوان مراحل راه اندازی کارخانه تولیدی به آن اشاره کردیم، برنامه‌ای استاندارد برای همه کسب وکارهایی است که قصد شروع به تولید محصولی در بازار دارند. در این بین، برخی شرکت‌ها هستند که در همه بخش‌های کسب وکار خود، می‌خواهند پیشرو و به نوعی رهبر بازار باشند.

راهکار جامع تحول سازمانی SSM به کسب کارهای تولیدی که حتی در شرایط نامناسب اقتصادی در ایران فعالیت دارند، کمک می‌کند تا با طراحی استراتژی و تعیین اهداف واقع‌بینانه، سیستم‌ سازی، انتخاب کارکنان کارآمد و ارزیابی عملکرد، مسیر خود را برای توسعه و افزایش سودآوری کسب وکار  هموار کنند.

راهکار جامع تحول سازمانی

نویسنده: تیم تحقیق و توسعه غزال
منبع مقاله: constantcontact.com – katanamrp.com – oberlo.com
جدیدترین مطالب منتشر شده
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *