گروه مشاوران مدیریت و فناوری غزال

جلسات شروع به کار ۵ دقیقه ای TOP5

درباره غزال بیشتر بدانیدفرم درخواست مشاوره را پر کنید

جلسات شروع به کار ۵ دقیقه ای TOP5:

 جلسات TOP5 به جلسات روزانه ای گفته می شود که در ابتدای شروع به کار به مدت ۵ دقیقه توسط اعضا تیم های سیستم تولید ناب، برگزار می گردد. در این جلسه مسئول هر تیم درخصوص مسائل روز قبل و با اشاره به شاخص های کلیدی هر بخش (که معمولا می بایست در خصوص QCTP باشد) صحبت می کند و تیم را از وضعیت روز قبل خود مطلع می سازد و به همراه اعضا تیم، مسائل و راهکارهایی را که می تواند باعث کاهش مشکلات روز قبل یا کاهش و حذف خطاهای روز قبل باشد بررسی می نماید همچنین نکات کلیدی و مسائل مهم جهت برنامه ریزی های آتی نیز مطرح می شود و اگر اعضا تیم پیشنهادی جهت بهبود داشته باشند در ابتدای شروع به کار موضوع مطرح می شود و در صورت تایید سرتیم و اعضا، موضوع پس از بررسی نهایی، اجرایی می شود.

هدف از تشکیل TOP5 کمک به تقویت کار تیمی و سهیم نمودن افراد در موفقیت و شکست گروه و خلق ایده های نو همچنین تبادل اطلاعات بین اعضا گروه می باشد. در این جلسات حل مسائل (با برقراری ارتباط به صورت افقی) در سطح گروه انجام می شود و در صورت مشاهده انحراف از شاخص ها، موضوع در کوتاه ترین زمان ممکن به مسئول مربوطه منتقل می گردد.

سازمان‌هایی که فاقد TOP 5 هستند اغلب با چالش‌های زیر روبرو می باشند؟

۱- در سازمان هایی که فاقد TOP5 (جلسات روزانه شروع به کار) هستند نفرات معمولا در ابتدای کار، سرکار خود مشغول به کار نیستند و تاخیر و دیر حاضر شدن در محل کار معمولا در حد چند دقیقه، بخصوص در خط تولید امری عادی است و بعضی از کارگران به این موضوع عادت هم کرده اند.

۲- کسی نمی داند روز قبل چگونه کار کرده است و وضعیت کارکرد او از نظر کیفی یا کمی چگونه بوده است،‌ آیا ایراد کیفی ایجاد کرده است؟ آیا تعداد تولیدی را که باید انجام می داده،‌ به هدف رسانده است؟ آیا مشکلی به واسطه عملکرد فرد در خطوط دیگر دیده شده است یا خیر و بسیاری دیگر از این سوالات که کسی پاسخ آنها را نمی داند.

۳- دستیابی اهداف به شکلی تیمی معمولا بی معنی است و هر کس درنهایت به عملکرد خود فکر می کند. شاخصی برای سنجش وضعیت جمعی اعضا وجود ندارد و این امر اصلا توسط بالادست ها هم مهم نیست.

۴- خواسته هایی که در هر روز باید محقق شود معمولا در وسط کار معلوم می شود. در صورتیکه معمولا نیمی از زمان تولید گذشته است تازه معلوم می شود اولویت های آن روز چیست ولی متاسفانه زمان از دست رفته است و دستیابی به اهداف بسیار مشکل می شود.

۵- نظم و شروع به کار در سر ساعت مقرر، روحیه تیمی کار کردن، حضور همه در ابتدای شروع به کار و مشخص بودن هدف هر فرد در زمان شروع به تولید، مواردی است که در سازمان هایی که TOP5 ندارند به ندرت دیده می شود همچنین سرپرست یا سرکارگر خط تولید نیز به این موارد اهمیت نمی دهد زیرا خود او هم با این موارد بیگانه است و کسی از او این موارد را نخواسته است.

سازمان هایی که TOP 5 را اجرا کرده اند به این دستاوردها رسیده اند؟

۱- شروع به کار در ابتدای شیفت کاری سرساعت مقرر انجام می‌شود و همه اعضا قبل از شروع به کار از وضعیت عملکردی خودشان در روز قبل مطلع می‌شوند.

۲- اگر به هر دلیلی، فردی، دیر بیاید یا مشکلی پیش آید که برخی از نفرات در ابتدای کار حاضر نباشند (مثلا به دلیل بارش برف برخی در مسیر و ترافیک مانده باشند) اولا سرکارگر یا مسئول مربوطه این موضوع را در ابتدای کار متوجه می شود و از میزان کمبود نیروهای خود مطلع می‌شود همچنین نحوه چیدمان کارکنان در ابتدای کار به همه گفته می‌شود و همه چگونگی شروع به کار را با شرایط جدید می‌دانند.

۳- برای هر گروه کاری خودگردان شاخص‌های عملکردی در هر شاخه QCTP تعریف شده است و هر گروه می‌داند چه چیزهایی در عملکرد او مهم و تاثیرگذار است و همه اعضا در جهت رسیدن به آن تلاش می‌کنند و از همه مهمتر می‌دانند در روز قبل چه تاثیری (مثبت یا منفی) بر روی آنها داشته اند.

۴- نفرات کف کارگاه با برگزاری جلسات در سطوح خود و سطوح بالا دست در محل کارگاه‌، می‌بینند که موضوعات تولید واقعا برای همه مهم است و افراد دیگر نیز برای رفع مشکلات آنها تلاش می‌کنند، این موضوع در روحیه افراد در کف کارگاه بسیار تاثیر گذار است.

۵- در ابتدای شروع به کار، سرکارگر، وضعیت کارکنان را در جلسه TOP5 مشاهده و بررسی می‌کند و اگر متوجه شود که کسی وضعیت نامناسبی دارد (مثلا مشکل خاصی در آن روز دارد مانند اینکه دیشب به دلیل مریضی فرزندش نتوانسته است بخوابد یا … ) در ابتدای شیفت موضوع را بررسی و راهکار لازم را انجام می دهد و از بروز بسیاری از مسائل مانند بروز حادثه، ایجاد مشکلات کیفی شدید و … به دلیل مشکل عنوان شده، جلوگیری می نماید.

خدمات پیاده سازی تکنیک TOP 5 توسط گروه مشاوران غزال شامل مراحل زیر است؟

۱- مشاوران ما به همکاران شما می آموزند که چگونه باید TOP5 را اجرا کنند و اجرای آن شامل چه قسمت‌ها و الزاماتی است.

۲- ما درگروه مشاوران غزال فرم های مربوط به هر سطح (از سرکارگر تا مدیر) را تهیه نموده ایم و بنا به نیاز سازمان شما می توانیم آنها را با شرایط کاری شما همسان‌سازی نموده و در اختیار همکاران شما قرار دهیم.

۳- مشاوران ما به همکاران شما دلایل مهم بودن TOP5 را به صورت کامل آموزش خواهند داد و مزایای آن را به صورت کامل برای سطوح سرکارگری و سرپرستی و سایر سطوح دیگر تشریح خواهند نمود.

۴- مشاوران ما نمونه هایی از جلسات را خود برگزار خواهند نمود و به صورت عملی به همکاران شما آموزش می دهند در زمان های بحرانی چه سناریوهایی را باید از قبل آماده داشته باشید تا در جلسات TOP5 مطرح کنید.

۵- نظم و انضباط در شروع کار عامل مهمی در افزایش راندمان تولید در هر روز کاری است. با اجرای TOP5 نظم و انضباطی را که مد نظر در شروع کار می باشد تجربه خواهید نمود. مشاوران ما اجرای کامل این ماژول را به همکاران شما خواهند آموخت.

۶- مشاوران ما نکاتی را که در جلسات باید مد نظر قرار گیرد همچنین نحوه اثربخش نمودن جلسات را به همکاران شما خواهند آموخت و چگونگی بهره برداری از جلسات را به صورت عملی نشان خواهند داد.

۷- مشاوران ما الزامات اولیه و پیش نیازهای برگزاری جلسات را به همکاران شما نشان خواهند داد و چگونگی تهیه آنها را آموزش می دهند تا آنها بتوانند خود به صورت روزانه آنها را تهیه کنند و جلسات را به بهترین نحو برگزار نمایند.

چند نمونه از محل برگزاری جلسات شروع به کار سالن تولید در قاب تصویر: