مدیریت دیداری (Visual Management)

در جهت استاندارد نمودن و یکپارچه سازی نمایش بخش مهمی از واقعیت های موجود در فرایندهای تولید و پشتیبانی از مدیریت دیداری استفاده می شود.

ﺗﺎﺑﻠﻮ ﻫﺎی ﺩﻳﺪﺍﺭی ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺑﺎ ﺳﻴﺴﺘﻢ تولید ناب ﺍﺑﺰﺍﺭی است ﻛﻪ ﺑﻪ ﻭﺍﺳﻄﻪ ﺁﻥ ﺗﺒﺎﺩﻝ ﺍﻃﻼﻋﺎﺕ ﺍﺯ ﺳﻄﻮﺡ ﺑﺎﻻﺗﺮ ﺑﻪ ﺳﻄﻮﺡ ﭘﺎﻳﻴﻦ‌ﺗﺮ انجام می شود. ﺍﻃﻼﻋﺎﺕ ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭ ﺗﺎﺑﻠﻮﻫﺎی ﺩﻳﺪﺍﺭی ﺑﺮ ﺍﺳﺎﺱ ﺷﺎﺧﺺ ﻫﺎی ﻛﻴﻔﻴﺖ (Q)، ﻫﺰﻳﻨﻪ (C)، ﺯﻣﺎﻥ (T)، ﻛﺎﺭﻛﻨﺎﻥ (P) و ﺍﻃﻼﻋﺎﺕ ﻋﻤﻮمی (I) به تفکیک بر روی تابلو ﺍﺭﺍﺋﻪ می ﺷﻮﺩ و افراد در کمترین زمان از وضعیت هر شاخص مطلع می شوند و سرکارگر و سرپرست خطوط تولید در هر روز کاملا متوجه خواهند شد که می بایست در کدام شاخص بهبود ایجاد نمایند و توجه بیشتر خود را در هر روز باید معطوف به کدام شاخص نمایند.

تماس با ما فرم درخواست مشاوره را پر کنید

در سالن‌های تولیدی هر یک از مدیران سالن‌های تولیدی و حوزه‌های پشتیبانی (مانند واحدهای مهندسی، کیفیت،‌ نگهداری و تعمیرات و لجستیک) شاخص های عملکردی ﻛﻴﻔﻴﺖ(Q)، ﻫﺰﻳﻨﻪ (C)، ﺯﻣﺎﻥ (T)، ﻛﺎﺭﻛﻨﺎﻥ (P) و ﺍﻃﻼﻋﺎﺕ ﻋﻤﻮﻣﻲ (I) حوزه خود را بر اساس سیاست های مدیریت ارشد یا هیات مدیره تعیین و هدف گذاری می‌کنند.

در راستای دستیابی به این اهداف نیاز است تا از سطح مدیریت سالن تولید تا کارگران، از وضعیت دستیابی به اهداف مطلع شوند و در جهت رسیدن به آنها تلاش کنند و اگر به اهداف نرسیدند بفهمند در کدام شاخص و در کدام موضوع به هدف نرسیده اند و علت عدم دستیابی به هدف چه بوده است. لذا نیاز است سیستمی ایجاد گردد تا اطلاعات به نحو مناسبی از مدیران سالن تولید تا کارگران، گردش داشته باشد و کارگران و سرپرستان آنها به عنوان خط مقدم تولید از وضعیت خود به سرعت و به خوبی مطلع شوند. برای اینکه این اطلاع رسانی به بهترین شکل انجام شود، سیستمی ایجاد شده است با نام سیستم مدیریت دیداری و ابزار اطلاع رسانی در این سیستم، تابلوهای دیداری است.

سازمان‌هایی که فاقد ``مدیریت دیداری`` هستند اغلب با چالش های زیر روبرو می‌شوند:

۱- سازمان هایی که فاقد سیستم مدیریت دیداری هستند، روش مشخصی برای جریان اطلاعات از بالا به پایین یا برعکس ندارند. معمولا افراد زیر دست از اهدافی که توسط مافوق برای آنها در نظر گرفته شده است بی‌خبر هستند به عنوان مثال کارگران اطلاعی از اهداف مدیران خود ندارند.

۲- کارگران نمی دانند وضعیت عملکردی آنها چه تاثیری دراهداف کل سازمان داشته است و عملکرد آنها چگونه بوده است، آیا عمکرد آنها مناسب بوده است؟ آیا عملکرد آنها دارای نقص بوده است؟ و اگر دارای نقص بوده اند در چه قسمت هایی دارای نقص بوده اند؟

۳- کارگران و سرکارگران نمی دانند نقاط قوتی داشته اند که تاثیر مثبت در اهداف و فرایندها داشته باشد یا خیر. آنها معمولا نمی دانند اگر در یک شیفت کاری تولید آنها بنا به دلایلی متوقف شده بود، دلایل این توقف چه بوده است و آیا آنها نقشی در این توقف داشته اند یا خیر؟

۴- معمولا اطلاع رسانی در تمام ابعاد با مشکل مواجه است. حتی اعلانات عمومی در مورد مسائل پرسنلی هم به خوبی منتقل نمی شود و مرجعی نیز در دسترس کارگران وجود ندارد که بتوانند به آن رجوع کنند و اطلاعات مدنظر خود را ببینند.

۵- معمولا در قسمت های مختلف تولید، کارگران و سرکارگران نمی دانند تا چه اندازه در هزینه های شرکت دخیل هستند و کار آنها چقدر در هزینه کل تاثیر گذار است و سیستمی جهت اطلاع رسانی اینگونه مسائل برای کارگران وجود ندارد. کارگران نمی دانند چگونه می توانند در کنترل و کاهش این هزینه ها دخیل باشند.

سازمان‌هایی که ``مدیریت دیداری`` را اجرا کرده اند به این دستاوردها رسیده اند:

۱- در این سازمان ها کارگران و سرکارگران با سیستمی آشنا هستند که گردش اطلاعات بین رده های بالا تا سرکارگران و کارگران را تحت کنترل دارد.

۲- تابلوهایی در هر یک از خطوط تولید وجود دارد که تمام اطلاعات مورد نیاز خط تولید و کارگران در آنها تعبیه شده است. اطلاع رسانی به صورت دوسویه از طریق این تابلوها انجام می شود.

۳- بر روی تابلوهای دیداری مربوط به سیستم مدیریت دیداری،‌ برای تمام اهداف در تمام حوزه های ﻛﻴﻔﻴﺖ(Q)، ﻫﺰﻳﻨﻪ (C)، ﺯﻣﺎﻥ (T)، ﻛﺎﺭﻛﻨﺎﻥ (P) محل هایی مشخص شده است تا کارگران از وضعیت این اهداف در گروه خود مطلع شوند و بدانند که وضعیت عملکردی آنها در شاخص های کل چه تاثیری داشته است همچنین قسمتی به عنوان ﺍﻃﻼﻋﺎﺕ ﻋﻤﻮﻣﻲ (I) بر روی تابلوها در نظر گرفته شده است تا تمام اطلاعات مدنظر عمومی در این قسمت گنجانده شود تا همه کارگران با دسترسی به این قسمت از اطلاعات روز سالن تولید و کارخانه با خبر باشند.

۴- کارگران در سالن‌های تولیدی که به سیستم تابلوهای دیداری مجهز هستند از وضعیت تاثیرگذاری خود بر روی شاخص های مد نظر سازمان مطلع هستند و می توانند بر روی تابلو ببیند آیا عملکرد خوبی داشته اند یا عملکرد ضعیفی داشته اند؟ و اگر دارای عملکرد ضعیف بودند در کدام قسمت ها داری عملکرد ضعیف بوده اند؟

۵- سرکارگران می توانند اطلاعات مد نظر خود را در تمام حوزه های QCTP بر روی تابلوها رسم نمایند و با مشاهده روند حرکت نمودار، متوجه شوند آیا به سمت بهبود در حال حرکت هستند یا در خلاف جهت بهبود حرکت می نمایند؟ آیا روند به گونه ای است که به سمت اهداف حرکت می کنند یا در حال دور شدن از اهداف تعیین شده هستند؟ و در نتیجه می توانند قبل از اینکه فاصله زیادی از اهداف بگیرند برای تیم خود اقدام اصلاحی تعریف نمایند و تیم را به سمت بهبود سوق دهند.

۶- در حقیقت با یک نگاه به تابلو مدیریت دیداری می توان مشاهده نمود وضعیت گروه خودگردان به چه گونه است و نقاط ضعف و قوت در یک نگاه به تابلو مشخص می شود و در صورت نیاز به اطلاعات دقیق تر می توان به ریز اطلاعات تابلو مراجعه نمود . این امر برای مدیران و مدیران ارشد سازمان هم بسیار مهم و کاربردی می باشد زیرا در هنگام حضور در کارگاه یا سالن تولیدی نیاز به جستجو برای یافتن نقاط قابل بهبود و نقاط قوت نیست، زیرا تمام اطلاعات مدنظر بر روی تابلویی که در مقابل آنها وجود دارد،‌ مشخص شده است.

خدمات ``مدیریت دیداری`` گروه مشاوران غزال شامل مراحل زیر است:

۱- مشاورین ما به همکاران شما خواهند آموخت که الزامات اولیه قبل از راه اندازی سیستم مدیریت دیداری در یک کارخانه چیست و چگونه باید تابلویی ساخت که بتواند سیستم مدیریت دیداری را پشیتبانی نماید.

۲- برای ایجاد سیستم مدیریت دیداری موفق، نیاز به ایجاد تابلوهای دیداری می باشد و از تابلو مهمتر، اطلاعاتی است که باید بر روی تابلو قرار گیرد و از آن هم مهمتر، نحوه استفاده از اطلاعاتی که در تابلو می باشد،‌ است. در این مسیر همکاران ما در گروه مشاوران غزال تمام موارد و الزامات را به شما خواهند آموخت.

۳- چگونگی ساخت یک تابلو دیداری منطبق با شرایط هر سالن تولیدی و کارخانه می تواند متفاوت باشد، همچنین محل های قرارگیری تابلوهای دیداری می تواند در اثربخشی آن بسیار موثر باشد، در این راستا مشاوران ما چگونگی ساخت یک تابلو دیداری منطبق با شرایط شما و محل های قرار گیری آن را به شما خواهند آموخت.

۴- تابلوهای دیداری و اطلاعاتی که بر روی آنها قرار داده می شود باید شالوده و چکیده اطلاعات مورد نیاز بالا دست و پایین دست باشد، مشاوران ما به همکاران شما خواهند آموخت که چگونه این اطلاعات را بر روی تابلوهای دیداری تهیه و جاگذاری نمایند.

۵- محل جلسات TOP5 (یکی از ماژول های سیستم تولید ناب) در مقابل تابلوهای دیداری است و بسیار مهم است که اطلاعات مد نظر، چگونه طی ۵ دقیقه اول شیفت به کارگران منتقل شود،‌ شیوه استفاده از تابلو برای انتقال اطلاعات به نیروهای تولید و در برخی موارد نیروهای پشتیبان تولید بسیار مهم و حیاتی است، مشاورین ما نحوه انجام این کار را و چگونگی اجرای آن را به همکاران شما خواهند آموخت.

۶- مشاوران غزال نکاتی را در ایجاد تابلوهای دیداری به همکاران شما خواهند گفت که بتوانند بیشترین اثربخشی و کارایی را در مدیریت دیداری از تابلوهای مد نظر داشته باشند و دغدغه گردش اطلاعات از بالا دست به پایین دست و بالعکس وجود نداشته باشد.

۷- ما در گروه مشاوران غزال در راستای هرچه بهتر بودن و کاربردی بودن تابلوهای دیداری، پیشنهاداتی را به همکاران شما خواهیم داد تا با استفاده از آنها هر گروه خودگردان و هر کارگر از وضعیت تاثیرگذاری خود بر روی شاخص ها مطلع گردد و هر گروه بداند مسیر تلاش به چه سمتی باید باشد تا سازمان به اهداف عالی خود برسد.

غزال چه کاری در فرایند مشاوره تولید ناب برای شما چه کاری انجام می دهد؟


گروه مشاوران مدیریت و فناوری غزال با ارائه خدمات مشاوره تولید ناب و استقرار ماژول های مختلف سیستم تولید ناب در سازمان شما، به کسب و کار شما برای رسیدن به تولید با کیفیت، کاهش هزینه، افزایش بهره وری و نظم و انظباط تولید و تحویل به موقع محصولات، کمک می کند.
استقرار سیستم تولید ناب دارای ماژول های مختلفی است که در سازمان های تولیدی و خدماتی بر اساس نوع کسب و کار و ساختار سازمانی و سایر مولفه های دیگر، بصورت اقتضایی بخشی از آن ها پیاده سازی می شود.

مشاور تولید ناب، با کمک به شما برای استقرار این ماژول ها می تواند، به ایجاد ارزش افزوده، بهبود روش کار، حذف اتلاف منابع، ایجاد نظم و انظباط محیط کار (نیروی انسانی- منابع و محیط) به شما کمک کند.

ماژول های مختلف سیستم تولید ناب LPS

Particle element
Particle element

خدمات طراحی و پیاده سازی سیستم ناب

گروه مشاوران مدیریت و فناوری غزال با تکیه بر مشاوران متخصص و با سابقه، بعنوان مشاور تولید ناب، خدمات طراحی و پیاده سازی سیستم ناب را به صاحبان کسب و کار و سازمان ها ارائه می کند. لطفا جهت اطلاعات بیشتر فرم درخواست خدمات مشاوره تولید ناب را پر کنید.