سازماندهی کارکنان و محیط کار در تولید

از اولین گام های ناب سازی سیستم، سازماندهی مناسب نیروی انسانی و محل کار ایشان است. در سیستم تولید ناب، مشخص بودن محدوده فعالیت گروه خودگردان و حوزه تحت کنترل تیم‌کاری، باعث استقلال نفرات گروه خودگردان همچنین مسئولیت پذیری افراد در قبال محدوده تحت اختیار خود می گردد.

تماس با ما فرم درخواست مشاوره را پر کنید
سازماندهی کارکنان و محیط کار در تولید

از اولین گام های ناب سازی سیستم، سازماندهی مناسب نیروی انسانی و محل کار ایشان است.

در سیستم تولید ناب، مشخص بودن محدوده فعالیت گروه خودگردان و حوزه تحت کنترل تیم‌کاری، باعث استقلال نفرات گروه خودگردان همچنین مسئولیت پذیری افراد در قبال محدوده تحت اختیار خود می گردد.

در این اینجا دو واژه “گروه خود گردان” و ” تیم کاری” استفاده شده است.

منظور از گروه خودگردان، گروه های کاری است که درحوزه عملکردی خود اختیارات متفاوت با روش های تولید سنتی و تولید انبوه دارند. این گروه های خود گردان در مباحث بعدی سیستم تولید ناب وظایفی را بر عهده خواهند داشت که حوزه اختیارات وسیعتر و دایره اقدامات گسترده تری را پوشش می دهد و به تبع بار مسئولیت ایشان نیز بیشتر خواهد بود. تیم های کاری نیز در زمان های نیاز، میان واحدهای تولید و پشتیبانی تولید، به واسطه مشکلات بوجود آمده در فرایند تولید تشکیل می گردد و فرایند حل مسئله در داخل گمبا (کف کارگاه)  و توسط تیم های کاری انجام خواهد شد.

برای اینکه سیستم به سمت ناب شدن حرکت کند، می بایست فرایندهای داخل سازمان، تابع درخواست ها و اقداماتی باشد که در سطح گمبا از سوی گروه های خودگردان و تیم های کاری جریان می یابد.

سازمان‌هایی که فاقد سازماندهی کارکنان و محیط کار در تولید هستند اغلب با چالش‌های زیر روبرو می شوند؟

  • زمانیکه مشکلی بوجود می آید هر کسی عیب را به گردن دیگری می اندازد و می گوید مربوط به من و حوزه عملکردی من نیست.  هر کسی سعی دارد بگوید مشکل از جانب او نیست و موضوع به او ربطی ندارد.
  • معمولا مدیر در یک کلاف پیچیده اسیر می شود و نمی تواند منشاء ایراد را به راحتی پیدا کند.
  • زمانیکه به هر دلیلی شخصی از نیروهای کار، در محل کار حاضر نمی شود یا به دلیلی مانند خرابی سرویس یا بارش برف و … چند نفر به محل کار نمی آیند، یک سردرگمی مشهود در سیستم حاکم می شود و حتما مدیر باید اوضاع را شخصا سروسامان دهد.
  • زمانیکه در خط تولید مشکلی بروز می کند باید به دنبال کسی بگردیم تا مشکل را به گوش بالادستی برساند. در این حالت سیستمی نیست که وظایف افراد را در زمان بروز مشکل شفاف کند و برای حل آن مشخص نیست باید به چه کسی مراجعه کرد و مسئولیت با کیست.

سازمان هایی که سازماندهی کارکنان و محیط کار در تولید را اجرا کرده اند به این دستاوردها رسیده اند؟

  • همه افراد می دانند هر روز در کجا و کدام ایستگاه کاری باید کار را شروع کنند و در کجا و کدام ایستگاه کاری کار را به پایان برسانند.
  • افراد می دانند در قبال اتفاقات غیرمنتظره باید چگونه واکنش نشان بدهند و وظایف آنها مشخص است.
  • در زمان بروز مشکل نیاز نیست کسی دنبال مقصر بگردد سیستم خود وضعیت را نشان می دهد و افراد در قبال تعهدات خود مسئول هستند.
  • نیازی نیست هر روز سرکارگر یا سرپرست خطوط تولید نیروها را ارنج و چیدمان کند، برنامه هایی وجود دارد که نیروها مطابق با آن در محل کار خود حاضر می شوند و می دانند در شرایط مختلف باید چگونه رفتار کنند و با وضعیت هر روز منطبق می شوند.

برخی اقدامات سازماندهی کارکنان و محیط کار در قاب تصویر:

خدمات سازماندهی کارکنان و محیط کار در تولید که توسط گروه مشاوران غزال ارائه می گردد شامل مراحل زیر است؟

  • ﺗﻬﻴﻪ ﻃﺮﺡ ﭼﻴﺪﻣﺎﻥ ﺣﻮﺯﻩﻫﺎی ﮔﺮﻭﻩﻫﺎی کاری خودگردان (جانمایی فیزیکی محدوده های عملکردی هر یک از گروه های کاری خودگردان و محدوده تحت کنترل آنها)
  • ایجاد ﻧﻘﺸﻪ ﻧﻴﺮﻭی انسانی (MAN MAP) ﺧﻄﻮﻁ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺑﺮﻣﺒﻨﺎی ﺍﺳﺘﺎﻧﺪﺍﺭﺩ ﺍﻳﺴﺘﮕﺎﻩﻫﺎی ﻛﺎﺭی ﺩﺭ ﺳﻴﺴﺘﻢ ﺗﻮﻟﻴﺪ ناب
  • ﺗﻌﻴﻴﻦ ﻣﺤﺪﻭﺩﻩ فیزیکی ﻫﺮ ﻳﻚ ﺍﺯ ﺣﻮﺯﻩﻫﺎی ﺳﺮﭘﺮستی گروه های ﺧﻮﺩﮔﺮﺩﺍﻥ
  • ﺗﺨﺼﻴﺺ ﻧﻴﺮﻭﻫﺎی ﻣﺘﻨﺎﻇﺮ با نحوه تاثیرگذاری گروه های خودگردان در ﺍﻫﺪﺍﻑ QCTP (منظور از شاخصهای QCTP در گروه خودگردان Q:Quality –  C:Cost – T:Time – P:Personnel  می‌باشد.)
  • ﺗﻬﻴﻪ ﺭﻭﺗﻴﻦ ﻭﻇﺎﻳﻒ در محدوده های گروه های خود گردان و رده های مسئولیت دار
Particle element
Particle element

خدمات طراحی و پیاده سازی سیستم ناب

گروه مشاوران مدیریت و فناوری غزال با تکیه بر مشاوران متخصص و با سابقه، بعنوان مشاور تولید ناب، خدمات طراحی و پیاده سازی سیستم ناب را به صاحبان کسب و کار و سازمان ها ارائه می کند. لطفا جهت اطلاعات بیشتر فرم درخواست خدمات مشاوره تولید ناب را پر کنید.