مدرسه مهارت (Dexterity School )

یکی ﺍﺯ ﻣﺒﺎنی ﻣﻬﻢ ﺩﺭ ﺭﺍﺳﺘﺎی ﺍﺳﺘﻘﺮﺍﺭ ﺳﻴﺴﺘﻢ تولید ناب در کارخانه ﻭ ﺍﺯ ﭘﻴﺶ ﻧﻴﺎﺯﻫﺎی خودکنترلی، ﺍﺳﺘﺎﻧﺪﺍﺭﺩﻫﺎی ﻣﻬﺎﺭﺕ ﭘﺎﻳﻪ ﻛﺎﺭﻛﻨﺎﻥ می‌ﺑﺎﺷﺪ ﻛﻪ ﺍﻳﻦ ﺍﻣﺮ ﺍﺯ ﻃﺮﻳﻖ ﺣﻀﻮﺭ ﺩﺭ ﻣﺪﺍﺭﺱ ﻣﻬﺎﺭتی ﺍﺳﺘﺎﻧﺪﺍﺭﺩ ﻭ ﺯﻳﺮ ﻧﻈﺮ ﻣﺮﺑﻴﺎﻥ ﻛﺎﺭ ﺁﺯﻣﻮﺩﻩ ﺻﻮﺭﺕ می‌ ﮔﻴﺮﺩ.  

ﻛﺎﺭﻛﻨﺎﻥ ﺑﺎ ﻛﺴﺐ ﺳﻄﻮﺡ ﻣﻬﺎﺭتی ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺷﺪﻩ ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﻣﺪﺍﺭﺱ ﺑﻪ نحوه ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﺍﺑﺰﺍﺭ، ﻛﻴﻔﻴﺖ، ﺳﺮﻋﺖ ﻭ ایمنی ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻭ ﭘﺎﻳﻪ‌ﺍی ﺗﻌﺮﻳﻒ ﺷﺪﻩ ﺑﺮﺍی ﻫﺮ ﺩﺳﺘﻪ ﺍﺯ فعالیت‌ها، (بنا به نوع صنعت و فرایند) ﺩﺳﺖ می‌ﻳﺎﺑﻨﺪ.  ﺩﺭ ﺍﻳﻦ قسمت سعی می‌شود ﺍﺻﻮﻝ ﻭ ﺿﻮﺍﺑﻂ ﺁﻣﻮﺯﺵ ﻭ ﺍﺭﺯﻳﺎبی ﻣﻬﺎﺭﺕ ﭘﺎﻳﻪ ﻛﺎﺭﻛﻨﺎﻥ، ﺳﺎﺧﺘﺎﺭ ﻭ ﻣﻠﺰﻭﻣﺎﺕ ﻣﻮﺭﺩ ﻧﻴﺎﺯ ﺑﺮﺍی ﻣﺪﺍﺭﺱ ﻣﻬﺎﺭﺕ ﺗﺸﺮﻳﺢ ﮔﺮدد. در ابتدا باید با چند تعریف آشنا شویم :

ﻣﺪﺭﺳﻪ ﻣﻬﺎﺭﺕ: ﻣﮑﺎﻧﯽ ﺍﺳﺖ ﻣﻌﻴﻦ ﺩﺭ ﻫﺮ ﻭﺍﺣد ﺗﻮﻟﻴﺪی ﻭ ﻳﺎ ﺑﺨﺶ‌ﻫﺎی ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺑﺎ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻛﻪ ﺩﺭ ﺁﻥ ﺑﺎ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﺳﻴﺴﺘﻢ‌ﻫﺎ، ﺍﺳﺘﺎﻧﺪﺍﺭﺩﻫﺎ ﻭ ﺗﺠﻬﻴﺰﺍﺕ ﺍﺯ ﭘﻴﺶ ﻃﺮﺍحی ﺷﺪﻩ، ﺁﻣﻮﺯﺵ‌ﻫﺎی ﻣﻘﺪﻣﺎتی ﻣﺮﺑﻮﻁ ﺑﻪ ﻣﻬﺎﺭﺕ‌ﻫﺎی ﭘﺎﻳﻪ‌ﺍی ﻣﻮﺭﺩ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺩﺭ ﺁﻥ ﻭﺍﺣﺪ ﺍﺭﺍﺋﻪ ﻣﯽ‌شود.

فرم درخواست مشاوره را پر کنید

مراحل فراﻳﻨﺪ ﺁﻣﻮﺯﺵ ﺩﺭ ﻣﺪﺭﺳﻪ ﻣﻬﺎﺭﺕ:

۱- ﺍﺭﺍﺋﻪ ﺁﻣﻮﺯﺵ‌ﻫﺎی ﻣﺮﺑﻮﻁ ﺑﻪ ﻣﻬﺎﺭﺕ ﻫﺎی ﭘﺎﻳﻪ ﺍی ﺷﺎﻣﻞ ﻣﻮﺍﺭﺩ ﺗﺌﻮﺭی ﻭ ﺍﺟﺮﺍی عملی ﻣﻬﺎﺭت توسط مربی

۲- تمرین عملی ﻣﻮﺍﺭﺩ ﺁﻣﻮﺯﺵ ﺩﺍﺩﻩ ﺷﺪﻩ ﺗﻮﺳﻂ ﻓﺮﺍﮔﻴﺮﺍﻥ ﺑﺎ ﻧﻈﺎﺭﺕ مربی ﻣﺪﺭﺳﻪ

۳- ﺍﺭﺯﻳﺎبی ﻭ ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺳﻄﺢ ﻣﻬﺎﺭتی ﻓﺮﺍﮔﻴﺮﺍﻥ ﻣﺪﺭﺳﻪ ﻣﻬﺎﺭﺕ

۴-ﺛﺒﺖ ﺳﻮﺍﺑﻖ ﻭ ﺍﻃﻼﻉ ﺭﺳﺎنی ﺑﻪ ﻓﺮﺍﮔﻴﺮﺍﻥ ﻭ ﺳﺮﭘﺮﺳﺖ ﻭ ﺻﺪﻭﺭ ﮔﻮﺍهی مهارت آموزی

ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ مدرسه مهارت ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮﺭ ﺗﺤﻘﻖ ﺍﻫﺪﺍﻑ ﺫﻳﻞ ﺻﻮﺭﺕ می ﭘﺬﻳﺮﺩ:

۱- آﻣﺎﺩﻩ ﺳﺎﺧﺘﻦ ﺍﻭﻟﻴﻪ ﻧﻴﺮﻭﻫﺎی ﺗﺎﺯﻩ ﻭﺍﺭﺩ ﺟﻬﺖ ﻛﺎﺭ ﺩﺭ ﻫﺮ ﻳﻚ ﺍﺯ ﻭﺍﺣﺪها

۲- اﺳﺘﺎﻧﺪﺍﺭﺩﺳﺎﺯی ﻣﻬﺎﺭﺕ ﻫﺎی ﺍﻭﻟﻴﻪ ﺍﻓﺮﺍﺩ ﺷﺎﻏﻞ ﺩﺭ ﻳﻚ ﻭﺍﺣﺪ

۳- ﺍﺭﺯﻳﺎبی ﺍﻭﻟﻴﻪ مهارت ﺟﻬﺖ ﺟﺬﺏ ﭘﺮﺳﻨﻞ ﺟﺪﻳﺪ

۴- ﺁﻣﺎﺩﻩ ﺳﺎﺯی ﮐﺎﺭﮐﻨﺎﻥ ﺟﻬﺖ ﻧﻈﺎﻡ ﮔﺮﺩﺵ شغلی

۵- ﺑﺎﺯﺁﻣﻮﺯی ﻭ ﺍﺭﺯﻳﺎبی ﻣﻬﺎﺭتی ﭘﺮﺳﻨﻞ ﺷﺎﻏﻞ ﺩﺭ ﻭﺍﺣﺪ ﻫﺎ

سازمان هایی که فاقد مدرسه مهارت هستند اغلب با چالش های زیر روبرو می‌شوند:

۱- در سازمان‌هایی که فاقد مدرسه مهارت هستند نفرات تازه وارد به سالن های تولیدی بدون آموزش‌های پایه وارد خطوط تولید می‌شوند. این امر باعث می‌شود محصولاتی که توسط این افراد تولید می شوند اغلب دارای نقص باشد و این مسئله باعث می‌شود یا دوباره کاری افزایش یابد یا محصول نامنطبق به دست مشتری برسد.

 ۲- مهارت‌های پایه، اصولی برای یادگیری‌های بعدی هستند، در سازمان‌های فاقد مدرسه مهارت اصول پایه به صورت استاندارد به افراد آموزش داده نمی‌شود و کارگران در درون کارگاه، هر یک به شیوه ای متفاوت با کار آشنا می‌شوند که این موضوع باعث می‌شود اجرای عملیات استاندارد در سالن تولید نیز با مشکل مواجه شود.

 ۳- زمانی که مدرسه مهارت در سازمان وجود ندارد افراد باید مهارت‌های پایه را در خطوط تولید یاد بگیرند، این امر باعث می‌شود زمان طولانی‌تری برای آموزش افراد صرف شود و همواره محصولاتی که توسط فردی که در حال آموزش است تولید می‌شود، با ایرادات متعدد همراه است تا فرد به یادگیری مناسب برسد.

 ۴- با توجه به اینکه در سازمان‌هایی که مدرسه مهارت وجود ندارد غالبا آموزش به صورت استاد شاگردی انجام می شود، این تهدید وجود دارد که یک کار غلط به صورت مداوم بین نیروهای قدیمی و جدید تکرار شود؛ در صورتیکه این موضوع با وجود مدرسه مهارت حل می‌شود.

 ۵- افراد در سازمان‌هایی که فاقد مدرسه مهارت هستند، کار را بدون آموزش و کسب مهارت شروع می‌کنند، این امر باعث می شود علاوه بر اینکه مهارت های پایه را نیاموخته‌اند،‌ با بسیاری دیگر از موارد مهم در محیط کار مانند ایمنی محیط کار،‌ مسائل مربوط به بهداشت و غیره آشنا نشده‌ و همواره در اجرای این اصول مشکل دارند.

سازمان‌هایی که مدرسه مهارت را اجرا کرده‌اند به این دستاوردها رسیده‌اند:

۱- در سازمان‌هایی که دارای مدرسه مهارت هستند، افراد در مدرسه مهارت آموزش های پایه را دیده‌اند و زمانیکه وارد خطوط تولید می‌شوند، می‌دانند که چگونه باید بر روی محصول فعالیت نمایند تا محصول کاملا منطبق و سالم و با کیفیت به خطوط بعدی و در نهایت مشتری نهایی ارسال شود.

 ۲- افرادیکه در بازه‌های زمانی طولانی مدت در سالن‌های تولیدی حضور ندارند (مانند زمانیکه در استعلاجی های طولانی مدت هستند) و بازگشت به کار می نمایند یا بین خطوط مختلف سالن‌های تولیدی جابجا می شوند یا محصول جدیدی در خطوط تولید شارژ می‌شود که نیاز به کسب مهارت دارد، باید افراد از نظر مهارت مورد بررسی قرار گیرند،‌ این وظیفه را مدرسه مهارت به عهده می گیرد.

 ۳- افراد در سازمان‌های دارای مدرسه مهارت، سرعت انجام کار بالاتری نسبت به سازمان‌هایی که فاقد مدرسه مهارت هستند، خواهند داشت. زیرا این افراد اصول صحیح انجام کار را تمرین کرده اند و با مهارت وارد خطوط تولید می شوند و در بازه زمانی کوتاه تری یادگیری این افراد کامل می‌شود و با مرور زمان و انباشت تجربه، ‌کار صحیح را با سرعت بیشتر انجام خواهند داد.

 ۴- در مدرسه مهارت علاوه بر اینکه مهارت‌های لازم برای انجام کار در خطوط تولید به کارگران آموزش داده می‌شود، اصول ایمنی در حین کار (ایمنی تجهیزات،‌ ایمنی سطوح تیز و برنده و …)، رعایت نکات بهداشتی حین کار (مانند نحوه استفاده صحیح از ماسک و …)، نحوه استفاده صحیح از ابزار آلات مرتبط با اپراتور و … نیز به کارگران آموزش داده می‌شود.

 ۵- استعداد کارگران در سازمان های دارای مدرسه مهارت با توجه به حضور مربی کارآزموده، سنجیده می‌شود و معمولا در مدرسه مهارت تشخیص داده می‌شود که کارگر مذکور در کجای سالن تولید می تواند با بهره‌وری بهتری کار نماید. به عنوان نمونه برخی از کارها نیاز به دقت بالا دارد، برخی از کارها نیاز به سرعت عمل دارد و بسیاری دیگر از کارها که در سالن‌های تولیدی اگر شرایط مناسب کار رعایت شود، بهره وری بسیار بالاتر خواهد بود، در مدرسه مهارت استعداد افراد شناسایی و در محل مناسب به کارگیری می‌شوند.

پیاده سازی مدرسه مهارت توسط گروه مشاوران غزال شامل مراحل زیر است:

۱- مشاورین ما به همکاران شما خواهند آموخت، تجهیزات مورد نیاز مدرسه مهارت متناسب با صنعت شما چه تجهیزاتی می باشد و چگونه باید ساخته شود.

۲- مشاورین ما اصول ایجاد مدرسه مهارت، قوانین حاکم بر مدرسه مهارت، سطوح یادگیری و دسته بندی افراد آموزش دیده را به همکاران شما می آموزند.

۳- روند ایجاد گواهینامه های مهارت آموزی، تعیین سطح مهارت کسب شده، استاندارد سازی آموزش های ارائه شده در مدرسه مهارت، ‌شرایط محیطی مدرسه مهارت و بسیاری دیگر از الزمات مدرسه مهارت توسط مشاورین ما آموزش داده خواهد شد.

۴- چگونگی اخذ شرایط استادکار ماهر جهت آموزش به نیروهای ورودی به مدرسه مهارت، نحوه آموزش دهی استادکار به آموزش پذیران، چگونگی سنجش عملکرد توسط استادکار و بسیاری دیگر از مسائل مهم و حائز اهمیت مدرسه مهارت، توسط مشاورین ما آموزش داده می شود.

۵- یکی از موضوعات بسیار مهم در مدرسه مهارت “چند مهارته شدن کارکنان” است. مشاورین ما در گروه غزال به همکاران شما خواهند آموخت، چگونه می توانند کارگران چند مهارته تربیت کنند تا سازمان شما در جابجایی های نفرات، غیبت های ناخواسته کارکنان و … دچار چالش نشود.

۶- الزامات و چگونگی ایجاد سیستم چندمهارته شدن کارکنان موضوع بسیار مهمی است که همکاران ما در گروه غزال با تجربه های موفق در این زمینه، به شما یاد خواهند داد که چگونه این کار را انجام دهید.

۷- مشاورین ما از زمان برنامه ریزی برای ساخت مدرسه مهارت تا زمان راه اندازی مدرسه مهارت همچنین نحوه شروع چند مهارته کردن کارکنان تا زمان سطح بندی آنها و آموزش های کارگاهی برای افزایش مهارت کارکنان در خطوط تولید،‌ در کنار شما خواهند بود و با در اختیار قراردادن تجربیات ارزشمند، راه را برای پیمودن و کسب نتایج بسیار مناسب، هموار خواهند کرد.