راهکار جامع مدیریت هوشمند استراتژیک با نگرش ۳۶۰ درجه (Strategic Smart Management with 360 Approach) و یا بطور خلاصه SSM Model یک سیستم کاربردی و ترکیبی برای تضمین موفقیت یک سازمان شامل مدیریت کیفیت جامع TQM، سیستم مدیریت اطلاعات MIS و داشبورد جامع مدیریت و ارزیابی عملکرد BI می باشد.
برای اینکه یک سازمان به موفقیت دست یافته و به اهداف و مقاصد خود برسد، تمام عوامل تاثیر گذار در مسیر حرکت از وضعیت فعلی (وضع موجود) به وضعیت مطلوب (اهداف و مقاصد نهایی) باید مورد توجه، ارزیابی و تحلیل قرار گرفته و هم راستا با اهداف سازمان چیدمان و بهبود یابند.
عوامل تاثیر گذار در موفقیت سازمان شامل عوامل بیرونی و درونی سازمان می باشند. مفهوم نگرش ۳۶۰ درجه به این معناست که:
- مدیریت هوشمند استراتژیک با نگرش ۳۶۰ درجه SSM، تمامی عوامل درونی و بیرونی تاثیر گذار بر موفقیت سازمان را مورد توجه، کنترل و ارزیابی قرار داده و این عوامل را هم راستا و هم جهت با موفقیت سازمان، تا سرحد پتانسیل خود ارتقاء می دهد.
- توجه، کنترل، ارزیابی و ارتقاء این عوامل به صورت به هم پیوسته و متوازن و با رویکرد هم افزایی در سازمان انجام می شود.
- عوامل تاثیر گذار بر موفقیت سازمان شامل اهداف و استراتژی، رویکرد بازاریابی، فرآیندها، ساختار، منابع انسانی، سخت افزار و نرم افزار، تکنولوژی و داشبورد مدیریت می باشد که همه اینها درSSM ارزیابی، ارتقاء، چیدمان و مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
لذا با استقرار راهکار جامع مدیریت هوشمند استراتژیک با نگرش ۳۶۰ درجه SSM و تعهد مدیران و کارکنان، موفقیت سازمان در دستیابی به اهداف و مقاصد تضمین می گردد. عناصر سیستم مدیریت هوشمند SSM با رویکرد ۳۶۰ درجه به صورت عمومی به شرح زیر است:
مدیریت هوشمند استراتژیک
با نگرش ۳۶۰ درجه
١- برنامه ریزی استراتژیک
برنامه ریزی استراتژیک مجموعه ای از تحلیل ها، تصمیم ها و فعالیتهایی است که منجر به طراحی و اجرای استراتژیهایی میشود که برای دستیابی به هدفهای سازمان مورد استفاده قرار میگیرد. مراحل اجرایی برنامه ریزی استراتژیک شامل موارد زیر است:
۱-۱- تعیین و تدوین ارکان جهت ساز
- ماموریت سازمان
- چشم انداز سازمان
- ارزش های سازمان
۲-۱- تعیین اهداف و مقاصد نهایی و بلند مدت
۳-۱- بررسی عوامل خارجی (فرصت ها و تهدیدها)
۴-۱- بررسی عوامل داخلی (قوت ها و ضعف ها)
۵-۱- تعیین عوامل کلیدی موفقیت (CSF)
۶-۱- تجزیه و تحلیل و انتخاب استراتژی
۷-۱- تعیین اهداف سالانه و سیاست ها
۸-۱- تعیین برنامه اجرایی (Action Plans) اهداف سالیانه
۲- برنامه ریزی بازاریابی
برنامه ی بازاریابی استراتژیک، ارائه مسیر مشخص و مدون بازاریابی است که کسب وکار را به درستی به سمت اهداف و مقاصد هدایت میکند. با بکارگیری برنامه بازاریابی، کارکنان و مشتریان در مورد نوع و کیفیت خدمات سازمان و چگونگی ارائه آن آگاه می شوند و به سمت یک هدف مشترک حرکت می کنند. مراحل برنامه ریزی بازاریابی به شرح زیر است:
۱-۲- تحلیل وضعیت بازار
- بخش بندی بازار
- مشتریان هدف
- تعیین جایگاه
۲-۲- تعیین اهداف و مقاصد بازاریابی
۳-۲- تعیین استراتژی ها (آمیخته بازاریابی ۷P)
- محصول (Product)
- قیمت (Price)
- مکان (Place)
- ترویج و تبلیغ (Promotion)
- افراد (People)
- فرایندها (Processes)
- ظواهر فیزیکی (Physical Evidence)
۴-۲- تعیین تاکتیک ها و برنامه های اجرایی بازاریابی
۳- مدیریت فرایند ها
در این مرحله فرایندهای مورد نیاز برای تحقق اهداف استراتژیک سازمان شناسایی و بازطراحی می شود. این فرایندها شامل فرایندهای اصلی، فرایندهای پشتیبانی و فرایندهای مدیریتی می باشند. در این مرحله تمام فرایند های سازمان به منظور تحقق اهداف، مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفته و به منظور ارائه بهترین خروجی، مورد اصلاح و بهینه سازی قرار می گیرند. سپس برای به حداقل رساندن اشتباهات انسانی و به منظور رصد لحظه ای عملکرد، فرایندها با ابزارهای BPMS در صورت امکان مکانیزه می گردند. مراحل مدیریت فرآیندها شامل موارد زیر می باشد:
- شناسایی و ترسیم فرآیندها
- تحلیل و ارزیابی فرآیندها
- بهبود فرایندها و تعیین شاخص های ارزیابی عملکرد
- مکانیزاسیون و گردش الکترونیکی فرم ها (اختصاصی)
۴-ساختار سازمانی
جهت جاری شدن فرایندها در واحدها و دپارتمانهای سازمان با کارایی و اثربخشی بالا نیاز به تدوین ساختار سازمانی و در نهایت چارت سازمانی فرایند محور و مناسب می باشد. همچنین می بایست نیازهای سخت افزاری، نرم افزاری و تکنولوژیکی سازمان شناسایی گردد. مراحل تدوین ساختار شامل موارد زیر است:
۱-۴- شناخت محیط کسب و کار
- شناسایی ذینفعان و الزامات آنها
- تحلیل کلان محیط بیرونی
- مطالعه ساختار سازمانی رقبا
- بررسی سیاست های حاکم بر سازمان
۲-۴- شناخت درون سازمان
- انجام مصاحبه با مدیران ارشد
- مطالعه الزامات سازمانی
- مطالعه ارکان جهت ساز
- مطالعه فرآیندها و فعالیت ها
- بررسی کارکنان و واحدهای سازمان
- تنوع و پیچیدگی محصولات و خدمات
۳-۴- تعیین نوع ساختار سازمانی
۴-۴- طراحی چارت سازمانی
۵-۴- تعیین نیازهای سخت افزاری
۶-۴- تعیین نیازهای نرم افزاری
۷-۴- تعیین نیازهای تکنولوژیکی
۵- منابع انسانی
نگرش، استعداد، تجربه، مهارت و توانایی منابع انسانی کارآمد زیربنای موفقیت سازمان ها را می سازد. مدیریت منابع انسانی عبارت است از فرایند جذب، نگهداری، ارتقاء، ارزیابی و جبران خدمت کارکنان؛ و هدف آن کسب اطمینان از جذب و نگهداری منابع انسانی شایسته در سازمان به منظور افزایش بهرهوری سازمان است. در سیستم مدیریت SSM اقدامات ذیل در حوزه منابع انسانی انجام می شود:
- تجزیه و تحلیل مشاغل
- تدوین شناسنامه های مشاغل، وظایف و شرایط احراز
- برنامه ریزی تامین نیروی انسانی مورد نیاز
- مصاحبه و تحلیل نیم رخ روانی متقاضیان استخدام به منظور جذب بهترین و کارآمدترین افراد
۶- شاخص های کلیدی ارزیابی عملکرد
جهت تعیین میزان تحقق اهداف و مقاصد سازمان نیاز به تعیین شاخص ها و معیارهای پایش و اندازه گیری عملکرد سازمان در حوزه های مختلف نظیر مالی، اجرای عملیات، فروش، تدارکات، منابع انسانی و … می باشد. تدوین شاخص های عملکردی به شرح ذیل انجام می شود:
- تعیین عوامل تاثیر گذار بر عملکرد سازمان
- تعیین شاخص های اثربخشی و کارایی
- تعیین معیار پذیرش هر شاخص
- تعیین منابع اطلاعاتی هر شاخص
۷-ایجاد و راه اندازی داشبورد مدیریتی ۳۶۰ درجه
طراحی و ایجاد داشبورد مدیریتی سازمان با تعریف سطوح دسترسی مناسب به این جهت که مدیران بتوانند با اتکا به اطلاعات و داده های حقیقی، دقیق و لحظه ای نسبت به مهمترین نقش خود در سازمان یعنی تصمیم گیری صحیح و به موقع جهت کنترل و حفظ سازمان در مسیر استراتژیک خود اقدام نمایند.
تر