بهره وری بالای کارکنان با میزان انگیزه آنها رابطه مستقیم دارد. هر چه سازمانها به دنبال راه های افزایش انگیزه در کارکنان باشند، میتوانند به چشم اندازهای موفقیت را واضحتر ببینند. سازمانهای بزرگی مانند گوکل و مایکروسافت به ما نشان میدهند چطور انگیزش کارکنان باعث تعالی و پیشرفت میشود. این برندهای مشهور یک وجه مشترک دارند، اینکه دائماً بر افزایش انگیزه در کارکنان تأکید دارند. بنابراین، به عنوان مدیر یک سازمان چگونه میتوانیم کاری کنیم افراد احساس تعامل و انگیزه کنند؟ برای پاسخ با غزال همراه باشید.
۵ راه افزایش انگیزه در کارکنان
در زیر شش راهکار برای کمک به افزایش انگیزش در کارکنان آورده شدهاند:
۱- برای ایجاد معنا هدف گذاری کنید
تعیین هدف به کارکنان در انجام فعالیتهای روزانه معنا میدهد. بری این کار میتوانید موارد زیر را در نظر بگیرید:
- آنچه از آنها انتظار میرود را تعیین کنید.
- به آنها کمک کرده تا تصور کنند موفقیت در نقششان چگونه است.
- توضیح دهید که چگونه کار آنها باعث ایجاد تغییر در تجارت میشود.
ایجاد ارتباط بین اهداف افراد و اهداف سازمان از اهمیت ویژهای برخوردار است. به عنوان مثال، اگر مأموریت سازمان، خدمات عالی به مشتری باشد، آیا این ارزش برای کارکنانی که در بخش مالی کار میکنند نیز منعکس میشود؟
تشخیص اینکه هر یک از اعضای تیم منابع مختلف انگیزشی دارند، سپس پیوند دادن این اهداف به اهداف کلی سازمان، امری مهم و کلیدی است. در حقیقت، بررسیها نشان دادهاند که ۵۵ درصد از کارکنان، صرف نظر از سن، جنس، منطقه یا مدت اشتغال، اگر باور داشته باشند که کارشان معنا دارد، انگیزه بیشتری برای کار و موفقیت خواهند داشت.
۲- به موفقیتهای کوچک توجه کنید
فقط پیروزیهای بزرگ نیستند که باید مهم جلوه داده شوند بلکه توجه به موفقیتهای کوچک نیز باعث افزایش انگیزه در کارکنان میشود. علاوه بر اهداف سالانه یا شش ماهه، اهداف سه ماه را نیز برنامه ریزی کنید. اهداف نباید عملکرد محور یا KPI باشند، بلکه میتوانند اجتماعی یا فرهنگی بوده تا بر رشد شخصی متمرکز شوند.
در صورت عدم تحقق یک موفقیت کوچک، از این فرصت استفاده کنید و ببینید چه چیزی مانع پیشرفت تیم شما شده است، چگونه میتوان بر آن غلبه کرد و آیا هدف نهایی باید دوباره مورد ارزیابی قرار گیرد یا خیر! اما در کل موفقیتهای کوچک را مانند موفقیتهای بزرگ مهم جلوه دهید و به کارکنان خود پاداش دهید. موفقیتهای کوچک زمینه ساز موفقیتهای بزرگتر هستند.
۳- بازخورد معنی داری ارائه دهید
ستایش از کارکنان همیشه مورد استقبال قرار میگیرد اما وقتی با مثالهای عینی مرتبط شود، بسیار معنادارتر خواهد شد. بازخورد خاص و هدفمند به تیمهای کاری میگوید که مدیریت سازمان به کار کارکنان اهمین قائل است. ارائه بازخورد سازنده در زمینههای بهبود فعالیتها نیز همین کار را انجام میدهد. سعی کنید بازخورد را امری شخصی نگه دارید.
نسبت طلایی یک به پنج را در نظر بگیرید، اگر پنج بازخورد مثبت با یک بازخورد منفی ارائه دهید، کارکنان احساس بدی نخواهند داشت. برای مثال، پنج بار از کارکنان به دلیل کارهای شایستهشان تقدیر کند ولی یک بار از آنها بابت کار اشتباه انتقاد کنید! هدف باید کمک به رشد، توسعه و افزایش انگیزه در کارکنان باشد، بنابراین ارائه بازخورد مداوم و به موقع بسیار مهم است.
۴- در توانایی حل مسئله و یادگیری کوشا باشید
برای افراد خود فضا ایجاد کنید تا مشکلات خود را حل کنند. میتوانید پشتیبانی و راهنمایی داشته باشند اما مهم است که به کارکنان اجازه دهید با ایدهها و راه حلهای خود امور را رهبری کنند. به این ترتیب، آنها میدانند که مهارتها و دیدگاههایشان چقدر ارزشمند است.
از ۵۶۰ کارمندی که در گزارش Deloitte’s Talent 2020 مورد بررسی قرار گرفتند، ۴۲ درصد از پاسخ دهندگانی که به دنبال شغال جدید بودند، اعتقاد داشتند که شرکت فعلی آنها از مهارتها و تواناییهایشان به خوبی استفاده نکرده است!
پرورش فرهنگ سازمانی که در آن حل مسئله و یادگیری تشویق میشود به معنای زیر است:
- گوش دادن به ایدههای تیم خود
- در آغوش گرفتن مهارتهای منحصر به فرد کارکنان
- تشویق به یادگیری بیشتر
- اجازه دادن به کارکنان برای احساس مالکیت در کارشان
- ایجاد فضایی امن که در آن شکست به عنوان یک فرصت یادگیری تلقی میشود.
۵- قولی که می دهید را انجام دهید
با ایجاد جو اعتماد و ثبات میتوان به افزایش انگیزه در کارکنان کمک کرد. به عنوان یک مدیر به وعدههایی که میدهید توجه داشته باشید، وعدهها میتوانند تأثیر مستقیمی در تعامل کارکنان داشته باشند. غالباً، به کارکنان قولهای داده شده توسط مدیر و وعدههای شرکت را تشخیص نمیدهند، این بدان معنا است که اگر کارکنان اعتماد خودشان را به به مدیر از دست میتواند به معنای از دست دادن اعتماد به کل سازمان باشد.
اگر کار پرتلاش کارکنان بدون پاداش و وعده باشد، این فقط کاهش انگیزه را نشانه نمیگیرد! بلکه میتواند به احساس کینه و خیانت منجر شود که ناگزیر منجر به افزایش استخدامهای جدید در سازمان میشود.