آیا میخواهید دربارۀ کار، مسئولیتها و وظایف مدیر منابع انسانی بدانید؟ در واقع، مدیران منابع انسانی کمکهای مهمی به فرهنگ، توسعه و کارکنان یک سازمان میکنند. یک مدیر منابع انسانی نقشهای بسیار متنوعی را در سازمان بازی میکند. بسته به اندازه سازمان، او ممکن است مسئولیتهایی متفاوتی داشته باشد ونقشهای جداگانهای را در مدیریت منابع انسانی بر دوش داشته باشد. اما وظایف مدیر منابع انسانی همان چیزی است که ما در این مقاله به تفصیل دربارۀ آن صحبت خواهیم کرد؛ با غزال همراه باشید.
مدیر منابع انسانی کیست؟
مدیر منابع انسانی کسی است که بخش منابع انسانی یک شرکت را نظارت و مدیریت میکند. در برخی از شرکتها، منابع انسانی میتواند با تعداد زیادی کارمند به بخش بزرگی از سازمان تبدیل شود، در حالی که سایر شرکتهای کوچکتر ممکن است فقط نیاز به یک مدیر منابع انسانی داشته باشند تا بتواند تمام کارها حوزه منابع انسانی را مدیریت کند. این مدیران نیازها و مسائل کارمندان، از استخدام و اخراج گرفته تا حقوق و دستمزد و تعارضات را برطرف میکنند.
نقش مدیر منابع انسانی
نقش متخصص منابع انسانی متناسب با نیازهای امروزی سازمانها تغییر میکند. در گذشته، از آنجا که وظایف اصلی پرسنل منابع انسانی غالباً رسیدگی به امور مالی و اداری کارکنان بود، نقش منابع انسانی معطوف به کارهای اداری مانند پرداخت به موقع حقوق و دستمزد کارمندان و پیگیری کارهای اداری بود. اما، رویکرد جامعتری برای مدیریت افراد سازمان لازم بود.
برنامهها و فرآیندهایی که به طور سیستماتیک کارکنان را استخدام میکردند، آنها را در سازمان حفظ کرده و تمام جنبههای مدیریت کارکنان را بر دوش می کشیدند. سپس، این نقش دوباره تکامل یافت. هنوز مدیر منابع انسانی، مسئولیت کارهای اداری و برنامهها و فرایندهای مربوط به افراد را بر عهده دارند.
کارکنان همچنین متعهد به همخوانی با فرهنگ شرکت هستند. آنها از وظیفه فرهنگ سازی که به موفقیت و پیشرفت سازمان کمک میکند، آگاه میشوند. پرداختن به امور کارکنان سفر کاملاً متفاوتی است، سفری که همچنان در حوزه منابع انسانی به تکامل خود ادامه میدهد.
مدیران منابع انسانی در حال توسعه سیستمها و فرایندهایی در سازمان هستند که نیازهای استراتژیک کسب و کار را برطرف میکند. بنابراین، آنچه زمانی وظیفه استخدام کارکنان را برعهده داشت، اکنون جای خود را به روشهایی جهت استخدام داده است.
نقش مدیر منابع انسانی باید موازی با نیازهای سازمان باشد. سازمانهای موفق انعطاف پذیر و مشتری مدار هستند. آنها تشخیص میدهند که رقبایشان در سالهای آینده برای استعداد رقابت خواهند کرد. این شناخت نیاز به محل کار پویا و برنامههای نیروی انسانی گرا را ایجاد میکند و همچنین نیازهای کارکنان برای کار معنادار، رشد، چالش، ارتباطات و رهبری موثر را برآورده میسازد.
در این محیط، متخصص منابع انسانی که مورد احترام مدیران اصلی قرار میگیرد و در نتیجه مدیران از استعدادهایش استفاده میکنند، مسئولیت نقشهای جدیدی را بر عهده دارد. دکتر دیو اولریش که یکی از محبوب ترین سخنرانان و نویسندگان در زمینه منابع انسانی است، سه نقش دیگر را برای مدیر منابع انسانی توصیه میکند:
- شریک استراتژیک
- حامی یا مدافع کارکنان
- مربی برای تغییرات
در عین حال، موقعیت عمومی منابع انسانی هنوز مسئولیت رسیدگی به مشکلات و شکایات روزمره کارکنان، اداره امور کارکنان، حقوق و دستمزد و مدارک کارکنان را برعهده دارد.
وظایف مدیر منابع انسانی
او مسئولیت کلیه فرایندها و سیستمهای مربوط به کارکنان یک سازمان را بر عهده دارد. بسته به اندازه سازمان، مدیر منابع انسانی مسئولیت کلیه کارکردهایی که با نیازها و فعالیتهای افراد سازمان سروکار دارند، از جمله حوزههای زیر را برعهده دارد:
- جذب نیرو
- استخدام کردن
- آموزش
- توسعه سازمان
- ارتباطات
- مدیریت اجرایی حوزه منابع انسانی
- مربیگری
- مدیریت انگیزه
- حقوق و مزایا
- تیم سازی
- روابط کارکنان
- رهبری
مدیران منابع انسانی به طور جدی در تعریف و توسعه فرهنگ سازمانی نقش دارند که سازمان را قادر میسازد تا در خدمات خود به مشتریان موفق شود.
متخصصان منابع انسانی باید مهارتهای مدیران و سازمان خود را در نظر داشته باشند تا این فعالیتها را به خوبی انجام دهند. شغل متخصص منابع انسانی یک چالش مداومی است، زیرا کارکنان منابع انسانی بسیاری از نقشها و فعالیتها را در حمایت از سازمانهای خود متعادل میکنند.
انواع مدیران منابع انسانی
موارد زیر نمونههایی از انواع مدیران منابع انسانی هستند:
- مدیران روابط کار: همچنین آنها مدیر روابط کارکنان نیز نامیده میشوند و بر سیاستهای استخدام در محیطهای صنفی یا دارای اتحادیه نظارت میکنند. آنها قرارداد کاری را تنظیم میسازند، مذاکره و اداره میکنند که اینها مواردی مانند شکایت، دستمزد، مزایا و اقدامات اتحادیه و مدیریت را در بر میگیرند. آنها همچنین به شکایات بین کارکنان و مدیریت رسیدگی میکنند و روشهای رسیدگی به شکایات را هماهنگ میسازند.
- مدیران حقوق و دستمزد: بر عملکرد بخش حقوق و دستمزد یک سازمان نظارت میکنند. آنها اطمینان حاصل کرده که تمام جوانب حقوق و دستمزد به درستی و به موقع پردازش میشوند. آنها رویههای حقوق و دستمزد را اداره میکنند، گزارشهایی را برای بخش حسابداری تهیه کرده و هرگونه مشکل یا مغایرت حقوق و دستمزد را برطرف میسازند.
- مدیرانی که بعضاً به عنوان مدیران ستادی نامیده میشوند: آنها بر مسئولیتهای استخدام و استخدام اداره منابع انسانی نظارت میکنند. آنها غالباً بر تیم استخدام کننده نظارت کرده و بعضی از آنها وقتی میخواهند پستهای سطح بالا را پر کنند، وظایف استخدام را بر عهده میگیرند. آنها باید یک استراتژی جذب نیرو ایجاد کنند که به آنها کمک میکند تا نیازهای سازمان خود را برآورده سازند و برای جذب بهترین افراد به طور موثر تلاش کنند.
چطور یک مدیر منابع انسانی شویم؟
حداقل باید مدرک کاردانی در یک رشته مرتبط با منابع انسانی داشته باشید. برای موفقیت بیشتر لیسانس بگیرید. در حالی که بالاترین سطح متخصصان منابع انسانی دارای مدرک کارشناسی ارشد است. با وجود اینکه صلاحیتهای مدیر منابع انسانی خیلی دشوار نیست، بیشتر آنها مسیر کلی زیر را دنبال میکنند:
- تحصیلات: حداقل داشتن مدرک کاردانی در رشته منابع انسانی یا یک رشته مرتبط کسب کنید.
- تجربه: کار در منابع انسانی را شروع کنید. باید حداقل یک سال سابقه کار داشته باشید تا واجد صلاحیت شوید.
- گواهینامه: در دوره های آموزشی مرتبط شرکت کنید و صلاحیت حرفه ای خود را با کسب اعتبارات آموزش مداوم، حفظ کنید.
- درجه لیسانس: این اولین قدم در این مسیر حرفه ای است. صلاحیتهای اصلی یا لیسانس مدیریت منابع انسانی یا لیسانس علوم در منابع انسانی شامل دورههای حقوق استخدام، مدیریت کار و توسعه اشتغال میباشند.
- مقطع کارشناسی ارشد مدیریت منابع انسانی را دنبال کند.
- در کنار یک مدیر منابع انسانی با تجربه و خبره کسب تجربه کنید.
توصیه میشود که دانشجو دوره کارآموزی خود را در یک شرکت یا موسسه به عنوان راهی برای ورود به این حوزه دنبال کند.