اهداف ارزیابی عملکرد منابع انسانی شامل چه مواردی می شود؟

اهداف ارزیابی عملکرد منابع انسانی شامل چه مواردی می شود؟

ارزیابی عملکرد منابع انسانی یکی از فرایندهای سازمانی است که می تواند به بخش های مختلف هدف گذاری، نیروی انسانی و به طور کلی اتخاذ تصمیمات و … کمک زیادی داشته باشد. به جرات می توان گفت همان اندازه که ارزیابی عملکرد منابع انسانی، می تواند به پیشبرد هدف گذاری های سازمانی کمک کند، برای کارکنان نیز دارای مزایای قابل توجهی خواهد بود. اهداف ارزیابی عملکرد منابع انسانی در قالب های گوناگونی می گنجد که هر یک به نوعی به کل ساختار کمک خواهند کرد.

در ادامه با وبلاگ غزال همراه باشید تا این اهداف را بهتر بشناسیم.

اهداف ارزیابی عملکرد منابع انسانی

اهداف ارزیابی عملکرد منابع انسانی را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:

۱. آگاهی از شرایط و وضعیت موجود سازمان 

با ارزیابی عملکرد منابع انسانی، می توان آنالیز بهتری از شرایط و وضعیت موجود در سازمان به دست آورده و یک دید کلی تا جزئی در خصوص عملکرد بخش های مختلف، در اختیار داشت. این داده ها در تصمیم گیری های بعدی نقش کلیدی ایفا خواهند کرد و به هیچ وجه نمی توان آن ها را دست کم گرفت.

۲. ارتقا کارآمدی نیروی انسانی + آموزش

با سنجش وضعیت نیروی انسانی، وضعیت کارکنان در بخش های مختلف سازمانی مشخص خواهد شد و این می تواند نسبت به ضرورت آموزش در برخی از قسمت های یا نفرات تک به تک سازمان، شفاف سازی داشته باشد. به واقع ارزیابی، مشکلات مختلف در بخش های عملکردی سازمان را مشخص کرده و فرصتی ایجاد می کند تا سیاست گذاری ها به منظور رفع آن مشکلات و ارتقا کارآمدی نیروی انسانی و ارائه آموزش های لازم پیش رود.

۳. سنجش میزان دستیابی به اهداف سازمانی

بدیهی است که هر سازمانی برای کوتاه مدت و دراز مدت دارای برنامه ها و اهدافی است که جهت نیل به آن ها از تمامی منابع انسانی خود استفاده کرده و در این راستا گام برمی دارد. با سنجش عملکرد منابع انسانی می توان تا حدود زیادی به ارزیابی میزان دستیابی به اهداف سازمانی رسید. این ارزیابی فارغ از این که تنها یک میزان برای مشخص شدن حرکت صحیح و بهره برداری لازم باشد، مشخص خواهد کرد که برنامه ریزی ها و سیاست های تعریف شده در بازه های زمانی مختلف، تا چه اندازه کارآمد بوده اند. از این روی جای دارد تا ارزیابی عملکرد را تنها به پایان هر سال اختصاص نداده و چندین بار در طول سال، نسبت به انجام این امر، اقدامات لازم را به ثمر رساند. به این شکل چندین بار در طول سال کاری می توان وضعیت دستیابی و نیل به اهداف از پیش تعیین شده و سیاست گذاری ها را دنبال کرده و در صورت نیاز تغییر خط مشی یا تغییر چیدمان سازمانی را رقم زد.

۴. انطابق اهداف با پتانسیل کارکنان 

یکی از مهم ترین نکاتی که در قالب اهداف ارزیابی عملکرد منابع انسانی می گنجد، انطابق اهداف با پتانسیل کارکنان است. این احتمال بسیار وجود خواهد داشت که برخی از وظایف تخصیص داده شده به کارکنان مختلف، با پتانسیل ها و توانایی های آن ها همخوانی نداشته و با تعویض جایگاه یا تفویض وظایف دیگر، بتوان به بهره وری به مراتب بالاتری دست یافت. از این روی با انطباق دادن اهداف با پتانسیل کارکنان در زمان سنجش عملکرد منابع انسانی، می توان به بهره برداری سریع تر و ارزنده تری دست یافت.

۵. تخصیص موقعیت های شغلی جدید به کارکنان

با ارزیابی عملکرد و سنجش بازدهی کارکنان، به خوبی می توان افراد توانمند را از میان کل نیروهای کار، شناسایی کرده و در صورت امکان موقعیت های شغلی جدید به کارکنان بخشید. این یکی از مزایای بسیار قابل توجه ارزیابی برای کارکنان است که آن ها را با فرصت های ارتقا شغلی روبرو می سازد. در غیر این صورت محلی برای شناخت دقیق و رصد کردن کارکنانی که دارای توانمندی های بیشتری بوده و امکان ارتقا شغلی را دارند، در این حد مبتنی بر واقعیات و آمار وجود نخواهد داشت.

۶. تدوین و تکمیل برنامه ریزی ها و سیاست گذاری ها

با سنجش عملکرد منابع انسانی، می توان به اندازه گیری بهره برداری در بازه های زمانی مختلف روی آورده و مطابق با آن، تدوین و تکمیل برنامه ریزی ها و سیاست گذاری ها را به شکلی موثرتر به انجام رساند. این باعث می شود تا برای بازه های زمانی کوتاه مدت و بلندمدت بعدی، برنامه ریزی ها و سیاست گذاری ها بیشتر منطبق بر واقعیات موجود در سازمان بوده و هدف گذاری های غیرواقعی، بیش از اندازه بزرگ و دست نیافتنی یا بیش از اندازه کوچک شکل نگیرد. به این صورت بهترین بهره برداری از منابع موجود صورت گرفته و حداکثر بازدهی و برداشت از هر بخش سازمان شکل می گیرد.

کلام آخر

در بالا نگاهی کلی به اهداف ارزیابی عملکرد منابع انسانی انداختیم. مشخص شد که با سنجش عملکرد کارکنان، چه ابزارهایی برای پیشبرد کلی اهداف سازمان در اختیار خواهیم داشت و این ارزیابی به چه منظور اتفاق می افتد. علاوه بر آن روشن شد که چرا اصرار به چندین دوره ارزیابی در طول سال داشته و تنها یک دوره سنجش عملکرد را کافی نمی دانیم. شما چه تجربه ای در خصوص ارزیابی عملکرد کارکنان سازمان داشته و چه اهداف دیگری برای آن ترسیم می کنید؟

جدیدترین مطالب منتشر شده
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *